MBI-kandidaat koopt kunststofverwerkingsbedrijf

Redactie team, Brookz | June 1, 2013

20-literflessen

Van een kleine jongen wonende op een olieraffinaderij in Rotterdam naar een doorgewinterde specialist in de kunststofindustrie in het Drentse Emmen. En daartussen zaten nog eens vele jaren in het buitenland. De carrièretrein van Bart Labrie heeft al heel wat verschillende stations gepasseerd. Na zijn studie werktuigbouwkunde, met als specialisatie kunststofverwerking, kwam hij terecht bij Van Leer Industrial Packaging. Hij wist zich daar op te werken van ontwikkelaar naar plantmanager in het buitenland. In Zuid-Afrika en India stampte hij meerdere fabrieken uit de grond en hield hij zich bezig met het bouwen van productielijnen.

Vervolgens werd Labrie gevraagd zijn carrière voort te zetten in Brazilië. Voor drie jaar zat hij samen met zijn gezin in het Zuid-Amerikaanse land, waar hij de verantwoording kreeg over een fabriek die zich bezighield met de productie van kunststof vaten. Eenmaal terug in Nederland kwam zijn échte doorbraak: Labrie introduceerde de nu zo bekende 20-literflessen die op veel kantoorwaterkoelers te vinden zijn.

Bedrijven te koop

Nog enkele andere functies binnen de verpakkingsindustrie passeerden de revue, maar het begon steeds vaker te kriebelen bij Labrie: hij wilde een bedrijf overnemen. ‘Ik ben altijd ondernemer binnen een onderneming geweest’, vertelt hij. ‘Maar de vrijheid werd steeds minder en dat begon mij tegen te staan.’ De ingenieur startte zijn zoektocht naar bedrijven te koop medio 2012; iets nieuws opzetten zag hij naar eigen zeggen niet zo zitten. ‘Ik denk juist dat het mijn kracht is om iets bestaands verder uit te bouwen’, zo beredeneert hij. Overnamespecialist Marktlink Fusies & Overnames stond Labrie bij.

 

Vrij vlot bracht de intermediair Labrie in contact met Henk Smit en Paul Ellermann, destijds de eigenaren van H&P Moulding in Emmen. De verkopende ondernemers speelden vanwege hun leeftijd al langere tijd met de gedachte het bedrijf te verkopen. Toen ze in oktober 2012 in aanraking kwamen met Labrie, hoefden ze daar geen moment meer over te twijfelen. In Labrie zagen ze een enthousiaste en ervaren MBI-kandidaat.

Management buy-in

Eind december werd de intentieverklaring al ondertekend. ‘Het traject is zeer vlot en voorspoedig verlopen zonder obstakels’, aldus Labrie. ‘Ook de overnamefinanciering, die bestaat uit eigen vermogen, een achtergestelde lening van de oude eigenaren en een bancaire lening, leverde geen problemen op’. De management buy-in lijkt in dat opzicht een voorbeeld voor anderen. Afgelopen maart zat Labrie met de vorige eigenaren om de tafel bij de notaris. Voor een bedrag van rond de één miljoen euro mag de van oorsprong Rotterdammer, die trouwens nu in de Achterhoek woont, zich binnen een half jaar eigenaar noemen van H&P Moulding in Emmen.

 

De Drentse onderneming, die een jaarlijkse omzet behaalt van ongeveer twee miljoen euro, richt zich volgens Labrie op de maakindustrie van de toekomst. H&P Moulding is een specialistisch kunststofverwerkend bedrijf, dat zich met name richt op het produceren van micro-spuitgietonderdelen voor de medische sector en meet- en regeltechniekbranche.

Bedrijfsoverdracht

Labrie is inmiddels ruim twee maanden eigenaar na de bedrijfsovername en heeft een goed beeld gekregen van welke koers het bedrijf moet varen om door te expanderen. ‘We zijn actief in een groeiende markt; er is steeds meer vraag naar kleine, hoogwaardige kunststofproducten. Zeker in de zorg. Ik zie genoeg kansen en mogelijkheden.’

 

Business uitbreiden, nieuwe markten aanboren en het buitenland veroveren. Labrie stroomt over van ideeën en plannen na de bedrijfsoverdracht, waar hij zijn personeel nauw bij betrekt. ‘Ik merk dat zij toch ietwat vastgeroest zijn in de manier van werken zoals de vorige eigenaren dat altijd gedaan hebben. De manier van werken is wat verouderd en ik miste nieuwe energie bij de werknemers. Daarin gaan we nu heel hard stappen maken zodat we met z’n allen een mooie toekomst tegemoet gaan.’

Informatie bedrijfsovername

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse