Nieuw bewind SFA Packaging na management buy-in

Redactie team, Brookz | October 13, 2015

Door samenwerking met een investeringsmaatschappij komt de financiële en commerciële kennis van Niels L’Abée en Joost Castenmiller goed tot zijn recht. Na een management buy-in vormen zij de tandem die verpakkingsbedrijf SFA Packaging naar het volgende level moet gaan brengen.

Toen Willem Arie den Hertog voornemens was om terug te treden als DGA van SFA Packaging om zijn roeping als predikant te volgen, rees bij hem de vraag wie zijn bedrijf verder kon brengen. Samen met zijn compagnon Rien de Geus had hij het Zeeuwse verpakkingsbedrijf groot gemaakt, maar vanwege gezondheidsproblemen had deze zich in 2011 al laten uitkopen. Het moment was nu ook gekomen voor Den Hertog om het bedrijf over te dragen..

Zelf een bedrijf overnemen? Bekijk hier al het aanbod van bedrijven die te koop staan op Brookz.

Management buy-in

Investeringsmaatschappij Écart was geïnteresseerd om de aandelen van Den Hertog over te nemen. Deze constructie paste bij de filosofie van de vertrekkende DGA, die zijn bedrijf de volgende stap wilde laten maken. Écart was namelijk bereid om een lange periode in het bedrijf te blijven. Om het vertrek van Den Hertog en De Geus op te vangen werd gezocht naar een management buy-in door een financieel directeur en een commercieel directeur. Voor de eerste positie kwam Niels L’Abée in aanmerking, die als interim manager vanuit verschillende opdrachten Écart goed kende. In een later stadium werd Joost Castenmiller gevonden als commerciële man.

‘Ik heb acht jaar gewerkt als interim-manager’, vertelt L’Abée. ‘Ik heb veel opdrachten via Écart gedaan en zo is een relatie ontstaan. Interimwerk vond ik heel leuk, maar bij mij ontstond de behoefte om me dieper in te graven in een sector.’ Castenmiller komt uit een ondernemersgezin en verkoos ooit een studie rechten boven het familiebedrijf. Daarna ging hij bij een grootbank aan de slag, waar hij tien jaar lang verschillende commerciële rollen vervulde. ‘Ik kwam op een kruispunt in mijn leven te staan’, vertelt hij. ‘Wilde ik blijven of ging ik het onzekere opzoeken?

Ik heb voor dat laatste gekozen.’

L’Abée schreef een profiel en maakte zijn plannen kenbaar bij Écart, dat een deelname in SFA Packaging voorstelde. ‘Dat was het prille begin. Daarna deed ik research en sprak ik met de oud-eigenaar, het management op dat moment en klanten. Dat gaf zo’n goed gevoel dat wij de onderhandelingen zijn gestart.’ Hoewel de belangen tijdens de onderhandelingen logischerwijs niet altijd parallel liepen, was er van alle kanten de wens om tot een deal te komen. ‘Dan is het even zoeken naar een goede modus. Zo lag er een businessplan, maar heb ik ervoor gekozen om het bedrijf en de markt waarin het opereert eerst goed te snappen en dit te verbeteren. Écart en Den Hertog, die beide commissarisrollen vervullen, begrepen dat heel goed en steunden mij daarbij.’

Pittige onderhandelingen

Op zijn beurt sprong L’Abée ook in de bres voor Castenmiller tijdens de onderhandelingen met de commissarissen, vertelt Castenmiller. ‘De onderhandelingen waren zo nu en dan pittig, maar het feit dat L’Abée liet weten graag met me verder te willen, heeft mede bijgedragen aan een snelle overeenstemming.’ De twee vormen een goede combinatie, maar L’Abée wijst ook op het team van medewerkers. ‘Zij zijn gewend om te gaan met grote belangen in een turbulente markt. Daarin zie je dat dit bedrijf echt al een stapje verder is. Dat is ook het mooie van samenwerken met een investeringsmaatschappij. Onze expertise komt het beste tot z’n recht bij een bepaald formaat ondernemingen. Een MBI ondersteund door een investeerder maakte dit mogelijk.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse