Succesvolle bedrijfsovername Rotterdamse boekenzaak

Redactie team, Brookz | October 2, 2015

Boekhandel Donner werd begin dit jaar meegesleept in het faillissement van Polare. Ondanks een ambitieus plan van het managementteam was de keuze om het bedrijf te verkopen aan hen geen gelopen koers. Een bedrijfsovername door middel van een management buy-out werd mede via crowdfunding gerealiseerd.

Het is een hectische tijd voor Eelco Zuidervaart (41), financieel directeur van Donner, de grootste en bekendste boekhandel van Rotterdam. En eigenlijk heeft Zuidervaart vanaf januari, toen duidelijk werd dat het toenmalige moederbedrijf van Donner – boekhandelketen Polare – zwaar in de financiële problemen zat, geen dag rust gehad. ‘We hadden twee jaar daarvoor, als onderdeel van winkelketen Selexyz, ook al een faillissement meegemaakt. Dit keer wilden we als managementteam niet weer lijdzaam toezien wat er met onze winkel zou gaan gebeuren.

Een bedrijf (gedeeltelijk) overnemen? Bekijk hier het complete aanbod op Brookz

Informal investors

Kortom, reden genoeg voor Zuidervaart en vier andere collega’s om de koppen bij elkaar te steken en zelf een Businessplan te schrijven. Toen Polare op 24 februari failliet werd verklaard begon Zuidervaart en zijn team dezelfde week al met een groot publiciteitsoffensief onder de noemer ‘Donner moet blijven’. Er werd een speciale website opgezet, een pagina op Facebook aangemaakt en er werd een comité van aanbeveling gevormd met bekende Rotterdammers als Hugo Borst, Wilfried de Jong, Joop van Caldenborgh en oud-burgemeester Bram Peper. Daarnaast werd op Symbid een crowdfundingcampagne opgestart om geld in te zamelen.

Het aantal reacties was overweldigend: meer dan zeventienhonderd mensen hebben zich inmiddels als klein-aandeelhouder aangemeld voor een ‘stukje Donner’. Het gevraagde bedrag van 250.000 euro is inmiddels volgestort. Daarnaast meldden zich nog eens zeven grotere informal investors die, buiten de crowdfunding- actie om, bereid waren een substantieel bedrag op tafel te leggen. Daarmee was voor Zuidervaart en zijn collega’s een mooie basis gelegd om met de curator aan tafel te gaan. Zuidervaart: ‘We hadden nauwelijks ervaring met alle financiële en juridische zaken die komen kijken bij zo’n doorstart. Gelukkig waren we tijdens het opzetten van de crowdfundingactie in contact gekomen met BDO Corporate Finance. Zij hebben ons met name goed geholpen met het schrijven van het businessplan en de financiële onderbouwing van het hele verhaal. Daar hebben we veel baat bij gehad.

Bedrijfsovername een feit

Want ondanks de sympathie van de Rotterdamse gemeenschap en de financiële steun van enkele duizenden kleinere en grotere investeerders was de keuze om het bedrijf te verkopen aan het managementteam van Donner geen gelopen koers. Zuidervaart: ‘Er waren meerdere kapers op de kust, we hebben flink moeten onderhandelen. Vooral toen bleek dat we niet meer in ons huidige pand aan de Lijnbaan konden blijven, hebben we het businessplan behoorlijk moeten aanpassen.’ Na enkele spannende weken werd op maandag 17 maart een akkoord bereikt met de curator en was de bedrijfsovername een feit. Maar veel tijd om bij deze bedrijfsovername stil te staan hebben Zuidervaart c.s. nog niet gehad.

Op dit moment is hij druk bezig met de verhuizing van de winkel naar een monumentaal pand aan de Coolsingel. Daarbij gaat de winkeloppervlakte van 3300 naar 2500 vierkante meter en wordt ook het vaste personeelsbestand teruggebracht van 30 naar 22 medewerkers. Een ander belangrijk speerpunt is de verkoop via een eigen website. Want door de centrale aansturing onder Polare had Donner op internet ook geen eigen gezicht. Kortom, na maanden van plannen, financiële prognoses en onderhandelingen is het nu weer tijd voor het echte werk. Zuidervaart: ‘Het was leuk om allemaal een keer mee te maken, maar ik eerlijk gezegd hou ik me toch liever bezig met het verkopen van boeken en alles wat daarbij komt kijken. Daar word ik echt blij van.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse