Van management buy-in naar management buy-out

Redactie team, Brookz | April 1, 2013

Ralf Hovenga kocht zich 7 jaar geleden via een management buy-in in bij Pan-Oston om uiteindelijk eind vorig jaar het bedrijf via een management buy-out in zijn geheel over te nemen. ‘Er is nog zoveel meer uit dit bedrijf te halen.’

Management buy-out

Op het industrieterrein De Zegge in het Overijsselse Raalte staat het pand waar Ralf Hovenga zich sinds kort eigenaar van mag noemen. In december verkocht participatiemaatschappij Antea haar belang in Pan-Oston aan zittend directeur Ralf Hovenga via een management buy-out. Daarmee was het doel van Hovenga bereikt.

 

Toen hij in 2005 via een management buy-in terechtkwam bij het productiebedrijf, had hij zichzelf al voorgenomen ooit het bedrijf te kopen. Als dat niet in zijn bereik had gelegen, was hij er niet aan begonnen. ‘Ik wil zelf aan alle knopjes draaien.’

Bedrijfsovername

De carrière van Hovenga heeft een aantal rare sprongen gemaakt voordat hij zeven jaar geleden plaats nam achter zijn bureau bij Pan-Oston, producent van onder andere kassameubels voor supermarkten en andere retailers. Hij studeerde Landbouw, werkte zich via een omweg op naar kantoordirecteur bij een bank en vervolgens belandde hij in de automatiseringswereld. ‘Ik kwam erachter dat dat mij wel lag’, vertelt Hovenga. ‘Maar ik wilde niet langer in loondienst werken.’

 

Omdat Hovenga naar eigen zeggen geen briljant idee had, was een management buy-in daarom een logische stap. Verschillende aanschrijvingen liepen op niets uit, totdat hij door zijn adviseur gewezen werd op participatiemaatschappij Antea. Een match was gevonden. ‘Zij zochten heel bewust naar een MBI’er voor Pan-Oston. Ze vonden dat ik over het juiste enthousiasme beschikte.’ Na een 1,5 jaar durende zoektocht van een geschikte MBI had de ondernemende Hovenga zijn plek gevonden. Antea nam via een bedrijfsovername een belang van 75 procent in het bedrijf, de overige 25 procent van de aandelen ging naar Hovenga. En zo kreeg hij de verantwoordelijkheid over twee fabriekshallen, een kantoorgebouw en 60 man personeel.

Overnamefinanciering

In de afgelopen zeven jaar heeft Hovenga het bedrijf flink uitgebouwd, zowel nationaal als internationaal. De omzet verdubbelde en het aantal werknemers groeide gestaag. Daarmee kwam ook de vooraf vastgestelde management buy-out in zicht.

 

‘Antea was in de lead en had van te voren al een bepaalde beleggingshorizon aangegeven. Ik wist dat er een vastgelegde termijn was’, legt Hovenga uit. En hij ging ervoor. ‘Ik heb geen moment getwijfeld over een MBO, er is nog altijd zoveel uit dit bedrijf te halen.’ Ook de banken hebben vertrouwen in Pan-Oston, zo bleek. Waar andere ondernemingen momenteel veel moeite hebben met het verkrijgen van een overnamefinanciering, heeft Hovenga dit niet zo ervaren. Hij had zelfs volop keuze, maar koos uiteindelijk voor de huisbankier. Voor Antea was het een mooi moment om uit te stappen. De investeerder behaalde een bruto rendement van 33,5 procent per jaar, internal rate of return, op deze investering over de afgelopen zeven jaar.

MBO-kandidaat

De management buy-out tussen Hovenga en de participatiemaatschappij verliep soepel en was snel geregeld, niets geen gedoe met due diligence. Hovenga: ‘Ik had inmiddels zeven jaar historie opgebouwd met Antea. We wisten over en weer wat we aan elkaar hadden.’ Hovenga heeft nu een meerderheidsbelang van 60 procent, de overige 40 procent ligt bij een paar informal investors uit zijn eigen netwerk.

 

‘Op basis van vertrouwen zijn zij aangesloten, ze kennen de track records en zien nog zoveel groeikansen, net als ik.’ Voor Hovenga is er eigenlijk weinig veranderd nu de bedrijfsovername rond is. ‘De enige verschillen zijn dat ik nu bij de bank grootaandeelhouder ben en een meerderheidsstem heb bij de aandeelhoudersvergadering. Maar de relatie met Antea was zo goed, dat ik eigenlijk altijd al alle vrijheid heb gehad. Ook dat verandert niet.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse