Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames | September 9, 2014

In overnameland wordt wel eens laatdunkend gedaan over MBI’ers. 'Geen geld', 'gelukzoekers', 'veel risico' om maar een aantal kreten te noemen. Ook banken zijn kritisch over MBI-deals en er zijn zelfs banken die in principe geen MBI-deals doen.

Management buy-in

Als ik naar onze eigen praktijk kijk, zijn wij de afgelopen 15 jaar overspoeld door lieden die een droom hebben om ondernemer te worden. Tientallen, honderden misschien wel duizenden mensen hebben wij gesproken. Een conclusie kan ik uit al deze gesprekken wel trekken: dé MBI bestaat niet!

Natuurlijk zijn er heel veel gelukzoekers op pad en natuurlijk zijn er heel veel MBI’ers met ambities die niet passen bij hun kwaliteit en ervaring. De grote kunst is natuurlijk om de goede MBI’kandidaten uit het enorme aanbod te filteren. Dit is een uitdaging voor ondernemers, fusie- en overnameadviseurs, banken en andere financiers, maar zeker ook voor de MBI’er zelf.

Ex-ondernemer

Voor de ondernemer is het de kunst de beste MBI’er te vinden die zijn bedrijf naar een nog hoger niveau weet te tillen en voor de MBI’er is het de kunst om zich te onderscheiden binnen het enorme aanbod van MBI’ers.

Wat is nu een goede MBI’er? In de vele gesprekken die ik voer met MBI’ers zeg ik altijd dat een goede MBI’er een CV heeft waar een ondernemer enthousiast van wordt. Dat kunnen natuurlijk ex-ondernemers zijn die een bedrijf verkocht hebben en nu weer in de markt komen, maar zeker ook mensen die in loondienst ervaring hebben opgedaan de verschillende facetten van het ondernemerschap. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat de echte wil om ondernemer te worden er is. Het mag geen escape zijn voor het verliezen van een baan. Last but not least moet een MBI’er in de huidige markt bereid en in staat zijn om te kunnen investeren. Zonder geld is er nu eenmaal niets te koop.

Bedrijven te koop

Als MBI'er denk je dan: ‘Ik voldoe aan dit profiel, maar hoe kom ik nu aan een mooi passend bedrijf. Het aanbod is zo beperkt en de vraag zo groot. ‘Er staat niets fatsoenlijks te koop!’. Dit is inderdaad lastig, de kortste weg hiervoor is een fusie- en overnameadviseur inschakelen die proposities uit de markt weet te halen die niet te koop staan. Ik kan u verzekeren dat die er volop zijn.

Ferry Nahon, Marktlink Fusies & Overnames

Ferry Nahon is managing partner bij Marktlink Fusies & Overnames. Als partner is hij ondernemer, maar vooral ook projectleider die ondernemers ondersteunt in vraagstukken rondom verkoop dan wel aankoop van bedrijven, management buy-outs en management buy-ins.

 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse