Wat op de meeste MBI-lijstjes ontbreekt

Jasper ter Braak, BDO Corporate Finance | June 25, 2015

Een Management Buy-In is een aantrekkelijk en bewezen overnamealternatief. Eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven zijn regelmatig op zoek naar nieuw passend management.

Echter ook participatiemaatschappijen die in wat grotere deelnemingen stappen, hebben behoefte aan gekwalificeerde en ondernemende ‘handen’.

Succesfactoren

Regelmatig krijg ik de vraag wat de succesfactoren zijn van een geslaagde MBI-transactie. Bovenaan de lijstjes die circuleren prijkt de voorwaarde voldoende eigen inbreng. Goed, een logische én noodzakelijke voorwaarde, dus die krijg je van me.

Een andere voorwaarde is een helder en gericht zoekprofiel. Als je niet precies weet waarin jij je onderscheid en wat voor soort onderneming bij jou past, dan zal je niet ver komen in het overnameproces. Focus en richting zijn allesbepalend bij het zoeken van de juiste proposities. ‘What makes your heart tick?’ Kun je die vraag goed beantwoorden, dan geeft dit veel inzicht en vertrouwen voor de richting die jij op wil.

Tevens is de sourcing van belang. Waar haal je mogelijke overnametargets vandaan? Jouw eigen netwerk is leuk, maar meestal onvoldoende om geschikte partijen te vinden die openstaan voor jouw inkoop- of overnamewens. Een overnameadviseur met een uitgebreid netwerk en de juiste ingangen is cruciaal voor het welslagen van jouw overnamemissie. Investeer hierin, het vergroot jouw kansen op succes aanzienlijk.

Geloof in je missie

Wat echter op de meeste lijstjes van succesfactoren voor een MBI ontbreekt, zijn de voorwaarden die jij intrinsiek meebrengt: commitment, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en het heilige geloof in het welslagen van jouw missie. Het is te vergelijken met het beklimmen van een hoge berg: door constant de top in gedachte te houden, heb je de weg ernaar toe al honderd keer bewandeld alvorens je die top bereikt. En aldus is het behalen van die top uiteindelijk het logische resultaat. Iemand die dat uitstraalt, die deze criteria ‘leeft’, wordt ook zo gezien door de belanghebbenden aan de andere kant van de tafel. Dat komt over.

Matchmaker

Tot slot mijn toegift: zorg voor de juiste adviseur, die jou in het gehele proces bijstaat en begeleidt om jouw overnamewens te verwezenlijken. Een matchmaker, die jouw DNA matcht met dat van het over te nemen bedrijf. Dan kan jouw Buy-In niet meer misgaan.

Jasper ter Braak, BDO Corporate Finance

Jasper ter Braak is senior consultant bij BDO Corporate Finance, waar hij de management buy-in tak verder uitbouwt en professionaliseert. Hij laveert tussen MBI-kandidaten en DGA’s, die een opvolgingsprobleem hebben en/of openstaan voor overname.

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse