Bedrijfsopvolging aantrekkelijk door Successiewet

Redactie team, Brookz | December 6, 2010

Volgens Geurts is het fiscaal gezien nu aantrekkelijker om een bedrijf te verkopen aan de volgende generatie.

Bedrijfsoverdracht

'De vrijstelling is omhooggetrokken naar een miljoen euro en voor de waarde daarboven geldt een vrijstelling van 83 procent', legt Olle Geurts de gunstige regeling voor bedrijfsoverdracht uit. Maar tegelijkertijd pakt de wet ook minder gunstig uit. 'Er wordt veel specifieker gekeken naar wat ondernemings- of beleggingsvermogen is.'

Want die vrijstelling geldt alleen voor ondernemingsvermogen. 'Heeft iemand een onderneming met beleggingsvermogen, dan kunnen de faciliteiten niet van toepassing zijn. De inkomsten- en erfbelasting kan daardoor oplopen tot 40 procent', aldus de notarieel jurist van de Jong & Laan.

Aandelen

Omdat de nieuwe Successiewet grote financiële gevolgen heeft voor estate planning, doen ondernemers er volgens Geurts verstandig aan om te laten controleren wat er precies door hen geregeld is. Een check van de huwelijkse voorwaarden en het testament mag daarin volgens hem niet ontbreken.

Voor een ondernemer is het ook slim om te laten uitzoeken of de bestaande structuren nog wel goed uitpakken bij de nieuwe regels. 'Dat luistert heel nauw. Vooral de structuren waarbij cumulatief preferente aandelen een rol spelen, moeten onder de loep worden genomen', tipt Geurts.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen