Bedrijfsovername grootste groeikans voor ondernemers

Redactie team, Brookz | May 25, 2012

Bedrijfsovernamedrang

De bedrijfsovernamedrang bij Nederlandse MKB’ers (56 procent) is een stuk hogen dan bijvoorbeeld België (32 procent), Duitsland (18 procent) en ook Frankrijk en Italie, blijkt uit onderzoek van Grant Thornton. De meest ambitieuze ondernemers vinden we in Georgie; daar wil 66 procent van de MKB’ers groeien via een bedrijfsovername.

‘Het gaat in dit verband hoofdzakelijk om de middelgrote ondernemingen’, licht partner Corporate Finance Luc Daemen bij Grant Thornton de cijfers toe. ‘Het zijn de solide bedrijven die denken over een bedrijfsovername, de kleine ondernemingen hebben het verhoudingsgewijs namelijk een stuk zwaarder dan de middelgrote ondernemingen en hebben dus wel wat anders aan hun hoofd.’

Bedrijfsovernamefinanciering

De ambitie is aanwezig, nu de middelen nog om een bedrijf over te nemen. Opvallend is dat drie op de vier (76 procent) ondernemers de bedrijfsovername wil financieren via eigen behaalde winsten. Naar de bank stappen voor bankfinanciering is met 31 procent veel minder populair onder MKB’ers.

‘We zien dat het Nederlandse bedrijfsleven minder pessimistisch is over de economische perspectieven dan vorig jaar’, aldus Daemen. ‘Veel ondernemers hebben de afgelopen tijd financieel orde op zaken gesteld en durven weer vooruit te kijken naar bedrijfsovernames.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen