Bedrijfsovername hogere slagingskans dan starten

2011 M04 12

Ongeveer 90 procent van de bedrijfsovernames betreft MKB-bedrijven tot negen werkzame personen. Ondanks dit hoge percentage focust de overheid vooral op startende ondernemers. Een gemiste kans, volgens dr. Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht die in samenwerking met Kamer van Koophandel een onderzoek deed naar overnemers, starters en opvolgers.

Bedrijfsovername

'Overnemers spelen een belangrijke en constructieve rol in de economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit als continuïteit', aldus Van Teeffelen. Overnemers hebben ook een bewezen grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96 procent van de overnemers nog actief, tegenover slechts 50 procent van de starters. Tweederde van de bedrijfsovernames is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren.
 

Het aantal bedrijven dat in de komende jaren voor overname ter beschikking komt zal door de vergrijzing alleen maar toenemen: 35 procent van de ondernemers in Nederland is namelijk ouder dan 50 jaar. 'Het opvolgingsprobleem voor de Nederlandse babyboomers is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan en een groot tekort aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg', stelt Van Teeffelen.

Brookz Overname Barometer

Uit de Brookz Overname Barometer bleek dat Nederlandse ondernemers, investeerders en adviseurs dit jaar een breed gedragen herstel van de overnamemarkt voor MKB-bedrijven verwachten. Een overgrote meerderheid (79,7 procent) is optimistisch over het aantal bedrijven dat in de etalage komt te staan. Slechts een kleine 3 procent vermoedt dat de neerwaartse lijn in het aanbod van ondernemingen ook in 2011 doorzet. Belangrijker dan de toename van het aanbod denkt ruim driekwart van de ondervraagden dat ook het aantal bedrijfsovernames beduidend meer zal zijn dan afgelopen jaar.

artikel delen

Snel en succesvol uw bedrijf verkopen?

Anoniem je bedrijf verkopen via Brookz

Plaats een anoniem verkoopprofiel op Brookz en bereik in korte tijd meer dan 20.000 potentiële kopers!