Bedrijfsovername succesvoller dan starten

Redactie team, Brookz | July 20, 2010

Volgens een promotieonderzoek van Lex van Teeffelen, onderzoeks- en programmaleider Bedrijfsoverdrachten aan Hogeschool Utrecht, zorgen bedrijfsovernames in vergelijking met starters voor meer arbeidsplaatsen en dragen bij aan innovatie en arbeidsproductiviteit.

Overname

Van Teeffelen onderzocht de onderliggende factoren voor succes en falen bij bedrijfsoverdrachten in het midden- en kleinbedrijf, met name bedrijven met maximaal tien personen in dienst. Hij benadrukt vooral dat kleinere bedrijven succesvoller zijn na een overname dan grotere spelers. ‘Dit komt mogelijk door hun betere aanpassings- en groter innovatievermogen’, aldus de onderzoeker. ‘Opmerkelijk is dat overheid, banken en overnamespecialisten kleinere bedrijven nog steeds als een oninteressante partij beschouwen.

De overheid steekt volgens hem veel tijd, geld en energie in het helpen van starters, maar ondernemers die een bedrijf willen overnemen worden onvoldoende ondersteund. ‘Veel starters overleven de eerste vijf jaar niet, terwijl maar weinig overnames in de eerste vijf jaar mislukken.’ Van Teeffelen pleit daarom voor een belangrijk deel van de budgetten en adviescapaciteit in te zetten voor die overnemers.

Bedrijfsoverdracht

Daarnaast stelt hij de externe adviseurs die aspirant-kopers bijstaan in het gehele traject ter discussie. Van Teeffelen concludeert dat het betrekken van een consulent de bedrijfsoverdracht vertraagt en levert geen betere verkoopprijs of tevredenheid op. Van Teeffelen daagt adviseurs uit om hun toegevoegde waarde te onderzoeken.

‘Micro-ondernemers worden genegeerd of niet goed bijgestaan door adviseurs en banken. Gezien het economisch belang (90 procent van de bedrijven in Nederland behoort tot kleine bedrijven met maximaal tien medewerkers, red.), adviseer ik de overheid om in de markt van overnameadvisering te stappen. Neem effectieve maatregelen om de advisering en financiering bij overnames ingrijpend te verbeteren.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen