Bedrijfsovernames bijna verdubbeld sinds 2009

Redactie team, Brookz | October 1, 2013

Aantal overnames

Het aantal overnames is in 2012 met 9 procent gestegen tot ruim 4,6 duizend. In 2009 bedroeg het aantal overnames nog 2,4 duizend. De overnamegolf die in 2010 is ingezet, heeft hiermee in 2011 en 2012 een vervolg gekregen. In slechte economische tijden worden bedrijven sneller overgenomen. Het afwenden van een faillissement kan hierbij een rol spelen. Het aantal fusies van bedrijven nam in de afgelopen jaren iets toe.

Vooral MKB’er

Bijna alle bedrijven die worden overgenomen zijn bedrijven binnen het  MKB. Hiermee is gemiddeld 4,6 werkzame persoon betrokken. Deze bedrijven worden ook overgenomen door bedrijven binnen het MKB. Slechts 2 procent van de bedrijven die andere bedrijven overnemen zijn grote bedrijven.
 

In 2012 was van alle bedrijfsovernames 38 procent afkomstig uit de zakelijke dienstverlening. Het betreft vooral de organisatieadvies- en de ingenieursbureaus. Tevens vonden er veel overnames plaats in de handel. Daarbij ging het vooral om de groothandel.


Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen