Beursgang BedrijvenLease voor financiering bedrijfsovernames

Redactie team, Brookz | December 15, 2010

BedrijvenLease houdt zich bezig met het vraagstuk rond bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Initiatiefnemer Cees Buys waarschuwt voor een catastrofe. 'In ons land staan straks ongeveer 100.000 MKB-bedrijven te koop, terwijl het potentiële bedrijfsopvolgers moeilijk wordt gemaakt door de verscherpte kredietregels.'

Bedrijfsverkoop

BedrijvenLease koopt ondernemingen waarvan het voortbestaan onzeker is, maar die wel voldoende potentie hebben. De waarde van het bedrijfwordt samen met de eigenaar bepaald, die direct tien procent van de verkoopprijs meekrijgt en iedere maand een bedrag ontvangt. Om onheil te verkomen, sluit BedrijvenLease een verzekering over dat 'pensioengeld' af.

BedrijvenLease gaat daarna aan de slag om voor het overgenomen bedrijf een geschikte opvolger te vinden. 'Ideaal voor jonge ondernemers die nog nauwelijks spaargeld hebben', legt Buys uit. 'Die hebben wel genoeg geld om twee of drie aandelen aan te schaffen en kopen zich al leasend in het bedrijf in.'

Bedrijfsovernames

Buys was tijdens de opstartfase in de weer met 'twee partijen in de private equity-sfeer', maar had in totaal 7,8 miljoen euro nodig voor twee pilots. Nu probeert BedrijvenLease door middel van een beursgang naar de NPEX kapitaal aan te trekken om de bedrijfsovernames te financieren.

De NPEX - Nederlandse Participatie Exchange - is vorig jaar februari in het leven geroepen. Het online handelsplatform is bedoeld voor niet-beursgenoteerde ondernemingen die kapitaal willen aantrekken door aandelen te verhandelen.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen