Oprichter Richard Meester heeft zijn bedrijf Quest Photonic Devices voor 56 miljoen euro verkocht aan het Japanse Olympus.

CvB begeleidt oprichter bij miljoenenverkoop Quest aan Olympus

15 februari 2021, Wietze Willem Mulder, Brookz

Oprichter Richard Meester heeft zijn bedrijf Quest Photonic Devices voor 56 miljoen euro verkocht aan het Japanse Olympus. Bij de bedrijfsverkoop werd hij begeleid door Centrum voor Bedrijfsopvolging (CvB).


De innovatieve camera’s van Quest Photonic Devices bieden baanbrekende oplossingen in de gezondheidszorg. Met speciale fluorescentiebeeldtechniek en -software weet het bedrijf in operatiekamers het onzichtbare zichtbaar te maken. Deze technieken worden onder meer gebruikt bij het in beeld brengen van verschillende soorten weefsels van tumoren, doorbloeding en lymfeklieren.

Via diverse financieringsrondes wist het bedrijf de afgelopen jaren aanzienlijk te groeien. Door de behoefte aan meer risicodragend kapitaal om de noodzakelijke investeringen in het vermarkten van de producten, het bouwen van productiecapaciteit en het verhogen van het R&D-budget te financieren, kwam het Quest met het Japanse Olympus, marktleider op het gebied van chirurgische imaging-systemen, aan tafel. Het bedrijf uit Middenmeer werd voor 56 miljoen euro verkocht. 

Centrum voor Bedrijfsopvolging

Quest werd in het zoekproces en de afwikkeling van de miljoenenovername bijgestaan door overname-advieskantoor CvB. Het proces werd begeleid door de CvB-partners Hans de Leeuw en Pieter van der Spek. ’Van het initiële investeringsmemorandum tot de uiteindelijke afwikkeling hebben wij Quest bijgestaan in de overname door Olympus’, zegt Van der Spek. ‘Wij kennen uit ervaring alle aspecten van de processen die samenhangen met overdracht, overname danwel verkoop van een bedrijf, met name ook de sociaal-emotionele kanten. We zijn immers allen ervaringsdeskundigen.’

Quest zal zijn activiteiten voortzetten als een dochteronderneming van Olympus en zich concentreren op technologie en ontwikkelingen op het gebied van fluorescentiebeeldvorming. Oprichter Meester blijft betrokken bij Quest en zal ook nieuwe ontwikkelingen blijven begeleiden. Meester: ‘Met deze transactie krijgen we erkenning voor onze visie en strategie die we tot nu toe hebben uitgevoerd en hebben we de mogelijkheid om onze technologie verder uit te breiden in de markt samen met Olympus.’

Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Categorieën

Adviseur Zoekmachine

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Vind een geschikte adviseur