Nederlands gentherapiebedrijf neemt Duitse start-up over

Redactie team, Brookz | August 26, 2014

Strategische overname

UniQure is een innovatief gentherapiebedrijf gericht op zeldzame genetische ziektes. uniQures eerste product op de markt (Glybera) is een geneesmiddel tegen een potentieel levensbedreigende en zeldzame stofwisselingsziekte. Glybera is de eerste behandeling op basis van gentherapie die in Europa is goedgekeurd.

Via een strategische overname neemt uniQure het Duitse InoCard over, een ontwikkelaar van gentherapie die gebruikt kan worden bij de chronische hartaandoening CHF. De Nederlandse onderneming betaalt drie miljoen - 1,5 miljoen euro in cash en 1,5 miljoen euro in aandelen - voor de start-up.

Investeerder

‘De overname van InoCard is een goed voorbeeld van onze strategie om toegang te krijgen tot de early-stage programma’s en bedrijven in onze industrie en hun ontwikkeling te versnellen’, legt chief executive officer Jörn Aldag uit. ‘We zijn enthousiast dat we oprichters Patrick Most en Hugo Katus aan boord hebben. Hun baanbrekende onderzoek op het gebied van hartfalen is een grote bijdrage aan uniQure.’

UniQure werd in 1998 opgericht als Amsterdam Molecular Therapeutics. In 2007 haalde het Amsterdamse bedrijf tijdens een eerste financieringsronde investeerder Gilde Healthcare binnen. In februari van dit jaar ging uniQure naar de Amerikaanse beurs, wat resulteerde in een 67,3 miljoen euro aan kapitaal.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen