Fors herstel MKB-overnamemarkt

Redactie team, Brookz | March 24, 2011

Dat is de voornaamste conclusie van de Brookz Overname Barometer, het halfjaarlijkse onderzoek van Brookz naar het sentiment op de MKB-overnamemarkt. Aan de enquête deden 243 Nederlandse ondernemers, investeerders en adviseurs mee.

Bedrijfsovernames

Een overgrote meerderheid (79,7 procent) is optimistisch over het aantal bedrijven dat dit jaar in de etalage komt te staan. Slechts een kleine 3 procent vermoedt dat de neerwaartse lijn in het aanbod van ondernemingen ook in 2011 doorzet. Belangrijker dan de toename van het aanbod denkt ruim driekwart van de ondervraagden dat ook het aantal bedrijfsovernames beduidend meer zal zijn dan afgelopen jaar.


Over de gemiddelde verkoopprijs (transactiewaarde) die ondernemers bij hun
bedrijfsverkoop ontvangen zijn de meningen verdeeld: 40 procent denkt dat de overnameprijzen zullen toenemen ten opzichte van 2010, maar 37,7 procent denkt dat de gemiddelde transactiewaardes niet gaan stijgen en 22,2 procent verwacht zelfs dat de prijs gaat zakken. 

Verkopende ondernemers

Volgens Peter Rikhof, uitgever/hoofdredacteur van Brookz, bevestigen de uitkomsten dat de situatie op de overnamemarkt sinds vorig najaar flink is verbeterd. 'Het bedrijvenaanbod op onze website Brookz.nl is sinds november vorig jaar met ruim twintig procent gestegen. Op basis van een recent rondje langs de grote overnamepartijen in deze markt schat ik in dat het aantal transacties in de eerste drie maanden van 2011 is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.'
 

Rikhof is niet verbaasd over het herstel van de overnamemarkt. 'Je ziet dat veel ondernemers de verkoop van hun bedrijf de afgelopen twee jaar hebben uitgesteld vanwege slechte resultaten en onzekere vooruitzichten. Qua timing was dat niet het beste moment om je bedrijf te verkopen. Nu de markt zich weer structureel herstelt, melden deze ondernemers zich weer massaal op de markt.'

Buitenlandse kopers

Wat ook opvalt, is dat de ondervraagden verwachten dat er meer buitenlandse kopers op de Nederlandse MKB-overnamemarkt zullen zijn dan het afgelopen jaar. Bijna 70 procent van de betrokkenen op de overnamemarkt denkt dat er in 2011 meer Nederlandse MKB-bedrijven overgenomen zullen worden door buitenlandse partijen dan een jaar eerder. Daarbij verwachten de geënquêteerden dat de buitenlandse kopers vooral uit China, Duitsland en de Verenigde Staten komen.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen