Fusie & Overname Congres zeer geslaagd

Peter Rikhof, Brookz | December 8, 2015

Ruim 160 overnameprofessionals kwamen vorige week donderdag in Hotel Houten bijeen voor het jaarlijkse Fusie & Overname Jaarcongres. Dagvoorzitter Peter van Zadelhoff trapte af met Peter Rikhof, algemeen directeur van Brookz. Volgens Rikhof heeft de overnamemarkt een goed jaar achter de rug en zijn de vooruitzichten voor 2016 zelfs nog beter. Rikhof: ‘De pijplijn voor de eerste maanden is goed gevuld, ik verwacht dat het ingezette herstel van de afgelopen twee jaar ook in 2016 stevig doorzet.

Onderzoek Dealbrekers

Daarna presenteerde Dr. Lex van Teeffelen, lector Finance & Firm Acquisition, het gezamenlijke onderzoek van Brookz en de HU Business School Utrecht naar de oorzaken van het mislukken van transactieprocessen. Opvallendste uitkomst was dat in de top 5 dealbrekers twee keer de overnameadviseurs zelf de oorzaak is van het stranden van een deal. Naast het feit dat de adviseur van de tegenpartij te hoge verwachtingen heeft gecreëerd, blijkt het ook regelmatig voor te komen dat de adviseur van de tegenpartij onvoldoende kennis van zaken heeft.

 
De Top 5 Dealbrekers ziet er als volgt uit:

  1. Koper deed een te laag bod
  2. Adviseur van de tegenpartij had te hoge verwachtingen gecreëerd
  3. Gebrek aan vertrouwen tussen koper en verkoper
  4. Adviseur van de tegenpartij had onvoldoende kennis van zaken
  5. Onvoldoende voorbereiding door de verkoper

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbevelingen die uit het onderzoek voortvloeien zijn dat de slagingskans van een deal aanmerkelijk worden vergroot als de verwachtingen vooraf beter worden gemanaged en er ook wat creatiever naar de dealstructuur wordt gekeken om de financiering makkelijker rond te krijgen.

 

Workshops

Daarna was het de beurt aan de verschillende kennispartners die in drie verschillende workshoprondes nader ingingen op actuele thema’s met betrekking tot het overnameproces: fiscaliteit (Atlas Fiscalisten), financiering bedrijfsopvolging (MKB Fonds), Ondernemingskamer (KienhuisHoving), virtuele datarooms (Legadex), overheidsregelingen (RvO) stapelfinanciering (Turnpoint Finance/BOBB), waardebepaling (ValuePro/NIRV) en multidisciplinaire aanpak (DCFA).

F&O Awards

Dit jaar werden ook voor het eerst de F&O Awards uitgereikt, waarbij vakgenoten onderling uitmaakten wie zich dit jaar op positieve wijze heeft onderscheiden als overnameprofessional. Bij de beoordeling werd gekeken naar het aantal en de complexiteit van de transacties in het afgelopen jaar, de zichtbaarheid van de adviseur in de markt en zijn bijdrages aan het vak. Volgens Floyd Plettenberg, partner van Brookz, zijn de F&O Awards een erkenning en blijk van waardering voor adviseurs die een bovengemiddelde prestatie hebben geleverd. Plettenberg: ‘Daarnaast vergroten deze awards de zichtbaarheid van adviseurs en advieskantoren die actief zijn in de MKB-plus markt. Dat is goed voor de transparantie en kwaliteitsperceptie van de overnamemarkt.’

Overnameadviseur van het Jaar

Na een spannende strijd werd Rob Beeren van Diligence uiteindelijk verkozen tot F&O Overnameadviseur van het Jaar. De overige genomineerden voor de F&O Overnameadviseur van het Jaar waren René Bender (BenderBrandwijk), Bas Brusche ( Factor Bedrijfsovernames), Sander Collé (Van Oers Corporate Finance), Marijn Dubbeldam (Dubbeldam & Company), Aron de Jong (Ten Kate Huizinga Corporate Finance), Albert Koops (BDO Corporate Finance) Friso Kuipers (AenF Partners), Hans Minnaar (Florijnz Corporate Finance) en Willem van den Hoek Ostende (Company Brokers).

Business Valuator van het Jaar

In de categorie Business Valuator van het Jaar ging de eerste prijs naar Joy van der Veer van Van Baerle Newbolt. De overige genomineerden voor de F&O Business Valuator van het Jaar waren Patrick Boertien (Ernst & Young Transaction Advisory Services), Peter Paul Buijsrogge ( BrightOrange), Paul Blok (RSM Evaluent), Jaap Bouman (Wingman Business Valuation), Chris Denneboom (ValuePro Bedrijfswaardering & Advies), Erik-Jan Hennis (MTH Corporate Finance), Hans van de Pas (Match Plan Corporate Finance), Pieter Christiaan van Prooijen, (Hermes Advisory)

Peter Rikhof, Brookz

Peter Rikhof is oprichter en algemeen directeur van Brookz. Hij is auteur van Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf? en heeft sinds 2007 twee keer een bedrijf overgenomen en drie bedrijven met succes verkocht.

artikel delen