'Goed moment voor verkoop familiebedrijf'

2013 M12 17

Dit blijkt uit het rapport Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf van het ING Economisch Bureau, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en FBNed.

Bedrijfsopvolging

Naast de pensioengerechtigde leeftijd vindt een derde van de ondervraagde familiebedrijven het nu een gunstig moment voor eigendomsoverdracht. Door de moeilijke economische omstandigheden van de afgelopen jaren wordt het bedrijf lager gewaardeerd. Hierdoor zijn de kinderen die het familiebedrijf overnemen goedkoper uit.
 

Circa driekwart van de ondervraagde familiebedrijven heeft nog altijd een voorkeur voor een bedrijfsopvolging binnen de familie. ‘Daarbij is het voor vrijwel ieder familiebedrijf essentieel om de bedrijfsbelangen in lijn te brengen met de belangen van de familie’, aldus directeur Private Banking & Beleggen Karien van Gennip van ING. ‘Het vergt evenwichtskunst om te balanceren tussen deze twee belangen.’

Knelpunten bij overdracht

Bijna de helft van de ondervraagde familiebedrijven ervaart de juridische en fiscale complexiteit als grootste knelpunt bij bedrijfsoverdracht, gevolgd door de duur van het proces, het omgaan met emoties en de kwaliteit van de adviezen. Gezien de complexiteit is het niet vreemd dat vrijwel alle ondervraagde familiebedrijven externe adviseurs inschakelen, waarbij de accountant de belangrijkste adviseur is.
 

Financiering van de eigendomsoverdracht wordt niet als een groot knelpunt ervaren. Eén van de redenen daarvoor is dat de eigendomsoverdracht veelal voor een groot deel met eigen middelen wordt gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan een achtergestelde lening van de verkoper. Daarnaast wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van een lening van de familie en bankfinanciering; van durfkapitaal wordt daarentegen nog nauwelijks gebruik gemaakt.

artikel delen

Snel en succesvol uw bedrijf verkopen?

Anoniem je bedrijf verkopen via Brookz

Plaats een anoniem verkoopprofiel op Brookz en bereik in korte tijd meer dan 20.000 potentiële kopers!