Management buy-in kit verlaagt koopdrempel

Redactie team, Brookz | October 6, 2010

Bedrijfsovername

Mark van Beusekom heeft samen met Michiel Martin van juristenkantoor BarentsKrans een werkwijze uitgedokterd die dat risico voor kopende partijen vermindert, terwijl tegelijkertijd voor de verkopende partij meer zekerheid wordt verschaft.

Van Beusekom: 'Tot nu toe was de keuze: meteen een 100 procent bedrijfsovername, of de verkopende ondernemer neemt de inkopende manager enkele jaren in dienst, zodat die kan ondervinden of hij 'klikt' met het bedrijf. Het eerste is een enorm risico, maar het laatste voor de inkoper ook. Die kan zijn plannen niet doorvoeren, of krijgt na een succesvol optreden in loondienst te maken met een hogere overnameprijs.'

Management buy-in

Met de MBI-Kit is een tussenroute bedacht en in kant-en-klare contracten vastgelegd. De overnameprijs wordt bepaald, de inkoper neemt een belang van 10-20 procent en draait zes maanden proef. Bevalt het niet, dan kan kosteloos de hele management buy-in worden teruggedraaid. Bevalt het wel, dan gaat een nieuwe proefperiode van twee à drie jaar in. Gedurende die periode kan het alsnog mis gaan, maar dan heeft koper altijd het recht de overname voor 100 procent af te ronden, tegen de tevoren overeengekomen overnameprijs.

Voordeel koper: hij/zij geeft zijn commitment stapsgewijs af en overnameprijs staat vast. Voordeel verkoper: de drempel richting mogelijke kopers wordt aanzienlijk lager. Van Beusekom: 'Het is proefdraaien in de praktijk, mét een commitment.'

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen