MBI'er koopt alle aandelen van investeerder

Redactie team, Brookz | February 26, 2013

Management buy-out

Pan-Oston produceert en verkoopt kassameubels aan supermarkten en andere retailers in binnen- en buitenland. In oktober 2005 werd het Overijssels bedrijf via een management buy-in gekocht door Ralf Hovenga en participatiemaatschappij Antea. Nu neemt directeur Hovenga via een management buy-out het meerderheidsbelang van 75 procent over van de Haagse investeerder.
 

‘In het buitenland liggen nog voldoende groeikansen voor Pan-Oston’, legt Hovenga de bedrijfsovername uit. ‘Dat verklaart ook de interesse van een aantal informal investors om mee te doen met de management buy-out en van een aantal banken om de bedrijfsovername te financieren. Je hoort om je heen dat overnamefinanciering in het MKB moeilijk te krijgen is, maar ik heb hier niets van gemerkt. Ik had volop keuze. Uiteindelijk is het de huisbankier geworden.’

Bedrijfsverkoop

Voor Antea Participaties was het een mooi moment voor een bedrijfsverkoop van Pan-Oston. Antea heeft op deze investering een bruto rendement gehaald van 33,5% per jaar (IRR) over de afgelopen 7 jaar. De money multiple bedroeg 10, dat betekent dat de exit-opbrengst tienmaal de kostprijs bedroeg.
 

‘Deze exit is in goede harmonie met Antea gegaan’, vertelt de voormalig MBI-kandidaat Hovenga. ‘Antea vond het na zeven jaar een goed verkoopmoment. Er lagen mogelijkheden tot verkoop aan een strategische partij, maar de management buy-out is een veel betere uitkomst voor de onderneming en voor mij.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen