Meer interesse voor internationale bedrijfsovernames

Redactie team, Brookz | August 13, 2013

Overnameplannen

Bijna een derde van de (internationale) ondernemers verwacht de komende drie jaar betrokken te raken bij een fusie of bedrijfsovername, namelijk 28 procent. Dit percentage is licht afgenomen ten opzichte van 2011, maar nog steeds een stuk hoger dan in 2010. In Nederland heeft één op de twee ondernemers plannen de komende drie jaar fusie- of bedrijfsovernameplannen. Bij een ruime meerderheid van deze ondernemers gaat de aandacht vooral uit naar het buitenland.
 

Fusie- en overnameactiviteiten waar de (wereldwijde) respondenten zich op richt, hebben primair betrekking op het binnenland (84 procent). Toch is er een duidelijke trend waarneembaar dat steeds meer ambitieuze groeiondernemers (39 procent) zich focussen op een fusie of overname buiten de landsgrenzen. Sinds 2008 nam dit totale percentage met 56 procent toe, sinds 2012 met 18 procent.

Bedrijfsverkoop

Ondernemers zijn terughoudend als het gaat om hun lange termijn planning aangaande de ‘eigendomsstructuur’. Dat blijkt ook opnieuw uit dit onderzoek: slechts 8 procent van de organisaties voorziet een bedrijfsverkoop de komende drie jaren, het laagste percentage sinds 2008.
 

Volgens de onderzoekers is dit een reactie op een turbulent 2012 en verwachten ondernemers dat er voorlopig geen aanvaardbare prijs voor hun bedrijf betaald kan worden. Interessant gegeven is dat Nederlandse (14 procent) en Finse ondernemers (26 procent) het meest positief staan ten opzichte van de verkoop van hun bedrijf.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen