Redactie team, Brookz | March 23, 2015

Dit is een van de conclusies van het rapport 'Designed to disrupt' van IT-consultancy bedrijf Sogeti. Daarin staan enkele opmerkelijke observaties over de technologische veranderingen die op dit moment alle markten veranderen, en de gevolgen voor de fusie- en overnamemarkt.

Leeftijd bedrijven daalt

Doordat relatief jonge bedrijven als Uber, AirBnb, of Skype steeds sneller volwassen worden, en bovendien gevestigde concerns bedreigen, is de gemiddelde leeftijd van ondernemingen dalende. Het gemiddelde bedrijf in de Amerikaanse beursindex S&P500 is niet 25 jaar oud zoals rond de eeuwwisseling het geval was, maar bestaat tegenwoordig slechts 15 jaar.

Meer bedrijfsovernames

"Je merkt een zeker nervositeit in veel markten" zegt dr. ir. Hans Berends, die bij de Vrije Universiteit gespecialiseerd is in innovatieprocessen. Grootbedrijven, maar ook MKB-ondernemers die willen leren innoveren gaan vaak over tot het acquireren van innovatieve nieuwkomers. Berends: "Het is duidelijk dat het aantal bedrijfsovernames de laatste tijd aantrekt. Strategische kopers hebben daarvoor meer geld in kas en richten hun focus vaker op de toekomst dan op kostenbesparingen." 

Strategische kopers

Voor investeerders die zich in de IT- en hightechsector gespecialiseerd hebben, zijn het goede tijden. "De omloopsnelheid van investeringen is de laatste jaren veel korter geworden", zegt Aldebert Wiersinga van het in de IT-sector gespecialiseerde Value Creation and Company. De typische exit is volgens Wiersinga een bedrijfsverkoop aan een strategische partij. "Die zijn zeer actief op de markt. Wij doen eigenlijk alleen nog maar strategische exits."

 

Hogere prijzen

De drang van kopers om nieuwe disruptieve innovatieve softwarebedrijven te acquireren drijft de prijzen van relatief jonge IT-bedrijven op, merkt Charly Zwemstra, partner van Main Capital Partners, een in de IT-sector gespecialiseerde private-equitymaatschappij. Zwemstra: "Neem de softwarepakketten en dienstverlening voor de gezondheidszorg. In die branche betaal je tegenwoordig tussen 2,5 en 6 maal de omzet voor ondernemingen met meer dan tien miljoen euro omzet. Die multiple is de afgelopen jaren aanzienlijk opgelopen."

 

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen


Nieuwste bedrijven te koop ontvangen?

Inschrijving Brookz nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Brookz nieuwsbrief en ontvang tweemaal per week het nieuwste bedrijvenaanbod in je inbox!
 
Reden interesse