Sterke toename fusies & overnames in de zorg

Redactie team, Brookz | February 23, 2015

Extra M&A-activiteiten

In het jaar 2014 hebben 63 transacties plaatsgevonden met een Nederlandse target, tegenover 41 in 2013. Het aantal bedrijfsovernames in de kern van de zorg is toegenomen, van 51 procent in 2013 naar 65 procent in 2014. Deze stijging is met name het gevolg van extra M&A-activiteiten in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg), VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) en de ziekenhuissector. Vooral de nieuwe beleidsmaatregelen en bezuinigingen, die in de genoemde sectoren hard lijken aan te komen, zijn verantwoordelijk voor de toegenomen activiteiten.

Groei houdt aan

De totale waarde van M&A-deals in de zorgsector is naar schatting 1,5 à 2 miljard euro geweest in 2014. Opvallend waren onder meer de transacties van GGZ-instelling Parnassia, het belang dat beursgenoteerde private equity-speler Value8 nam in Kersten Revalidatietechniek, de aankoop van Medizorg door Eurocept (een portfoliobedrijf van PE-partij Gimv) en de aankoop van Sapiens SBS (actief op het gebied van hersensimulaties) door Medtronic voor 152 miljoen euro.

Dagmar Enklaar, healthcare specialist en partner bij Boer & Croon Corporate Finance, verwacht dat 2015 eveneens een actief jaar zal worden als het gaat om transacties in de zorg. ‘Vanwege de maatregelen in de zorg verwachten we dat de verhoogde activiteit in de kern van de zorg zal aanhouden. Tegelijkertijd zal private equity zich vooral richten op de toeleverende sector van de zorg.’

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen