Strijd om het financieren van MKB-bedrijfsovernames

Redactie team, Brookz | August 1, 2011

Dit blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs fusieadviseurs en beheerders van private-equityfondsen. Het beeld wordt ook bevestigd in een onderzoeksrapport van NautaDutilh waarin een Nederlandse bankier rept van een 'vechtersmarkt'.

Bedrijfsovername

De slag om de bedrijfsovernames hangt samen met de gewijzigde marktpositie van Nederlandse grootbanken. Deze trekken zich meer terug op de nationale markt, waar tegelijk een groeiend aantal buitenlandse banken actief is waaronder RBS en Deutsche Bank.

'Door het opknippen van de grootbanken zijn de banken minder gemakkelijk in staat multinationals te bedienen, terwijl de binnenlandse overnamemarkt aantrekkelijke rendementen biedt ten opzichte van de risico's', zegt fusieadviseur Adse de Kock van Holland Corporate Finance. De ruimere financiering geeft de Nederlandse overnamemarkt een flinke impuls. Het aantal deals met een waarde tot 50 miljoen euro is in de eerste helft van 2011 met 60% gestegen.

Bedrijfsverkoop

De Kock weet van een recente bedrijfsverkoop van een technische groothandel waarbij ING en Rabobank een verbeten strijd voerden om de transactie te verzorgen. De boerenleenbank trok aan het langste eind, omdat de koper al een langdurige relatie had met deze bank.

De sterke onderlinge concurrentie maakt het voor kopers van bedrijven mogelijk te onderhandelen over de financieringscondities. Investeerders kunnen meer lenen ten opzichte van het brutobedrijfsresultaat (ebitda) dan tijdens de kredietcrisis, leert de ervaring van de laatste maanden.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen