'Veel boerenbedrijven in de verkoop'

2011 M01 27

Het aantal bedrijfsverkopen en prijzen bleven afgelopen jaar gemiddeld genomen stabiel in de agrarische sector. Wel verloopt het verkooptraject stroef. 'Het aanbod van bijvoorbeeld varkensbedrijven is in 2010 bijna verdubbeld, maar het duurt een stuk langer voordat het is verkocht', zegt Harry Boertjes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Agrarisch en Landelijk Vastgoed, tegen De Financiële Telegraaf.

Bedrijfsopvolging

Met name strenge milieuvoorwaarden zorgt voor een groei van het bedrijvenaanbod, maar ook voor een lastige verkoop. 'De milieueisen waaraan onder andere varkensboeren in 2013 moeten voldoen, vragen om veel investeringen', zegt Boertjes. 'Ze kiezen er daarom voor hun bedrijf te verkopen en hopen nog een redelijke prijs te krijgen'

Binnen het Nederlands agrarisch bedrijf lijkt de komende jaren een tekort te gaan ontstaan van 2.000 overnamekandidaten. Vooral in de gangbare landbouw dreigt een groot probleem rond bedrijfsopvolging. Bij de biologische en multifunctionele bedrijven ligt het percentage bedrijven zonder opvolger lager dan gemiddeld in Nederland.

Familiebedrijf

Eind vorige week zei Henk Bleker tijdens zijn bezoek aan de Berlijnse voedselbeurs Grüne Woche dat het familiebedrijf de ruggengraat moet blijven van de agrarische sector in Nederland. De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vreest dat investeerders uit Aziatische landen de branche overnemen door grootschalige bedrijven op te richten.

Bleker pleit ervoor dat het gemeenschappelijke landbouwbeleid van de Europese Unie ingezet moet worden om de gezinsbedrijven in staat te stellen om een efficiënte bedrijfsvoering te combineren met taken als landschapsbeheer en natuurbehoud.

artikel delen

Snel en succesvol uw bedrijf verkopen?

Anoniem je bedrijf verkopen via Brookz

Plaats een anoniem verkoopprofiel op Brookz en bereik in korte tijd meer dan 20.000 potentiële kopers!