'Waardebepaling obstakel bij opvolging familiebedrijf'

Redactie team, Brookz | July 3, 2012

Waardebepaling

Dat blijkt uit het onderzoek Bedrijfsoverdracht familiebedrijven van KPMG. Bijna de helft van de familiebedrijven ziet de waardebepaling van de onderneming als grootste pijnpunt. Daarbij vindt ongeveer 80 procent dat het waarderen van de goodwill een belemmering vormt bij bedrijfsovername.
 

‘Bijna 60% van de bedrijven geeft aan dat de waardebepaling van de onderneming sterk afhankelijk is van de opgebouwde ervaring en het leiderschap van de directeur-grootaandeelhouder’, zegt Ernst Groenteman, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de familiebedrijvenpraktijk. ‘Het bijzondere karakter van het familiebedrijf zorgt ervoor dat bijna 90% vindt dat de bedrijven door hun langetermijnstrategie een hogere bedrijfswaarde vertegenwoordigen.’

Familieopvolging

Een meerderheid van de directeur-grootaandeelhouders prefereert opvolging binnen de familie. Grootste motivatie hiervoor is het voortzetten van een traditie en het blijven bestaan van de familienaam. Toch wordt de opvolging binnen de eigen familie nog een hel karwei. Ruim 50 procent van de DGA’s geeft namelijk aan dat er geen geschikte bedrijfsopvolger binnen de familie is.

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen