Weinig interesse kinderen in opvolging familiebedrijf

2012 M10 26

Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Center for Family Business en Ernst & Young. Voor het onderzoek zijn wereldwijd ruim 93.000 studenten uit 26 landen met een familiebedrijf als achtergrond ondervraagd.

Bedrijfsopvolging

Wereldwijd is gemiddeld slechts 6,9 procent van de nieuwe generatie van plan om direct na de studie de opvolging ter hand te nemen. Vijf jaar na afronding van de studie beschouwt slechts 12,8 procent van alle studenten met ondernemende ouders zich als een bedrijfsopvolger. In Nederland ligt dit zelfs nog lager, namelijk op 10 procent.

Als er al sprake is van een intentie tot een bedrijfsovername van het familiebedrijf, is ook onderzocht hoe sterk die intentie is. Nederland eindigt onderaan de lijst met een zeer lage intentie (0,57 op een schaal van 1 tot 7). Dit is een alarmerend signaal, dat nog wordt versterkt door het feit dat veel familiebedrijven op korte termijn te maken krijgen met een opvolgingsvraagstuk.

Bedrijfsoverdracht

Veel familiebedrijven zijn juist succesvol omdat er meerdere generaties aan het roer hebben gestaan. Een bedrijfsopvolging buiten de familie, zoals een management buy-in, kan een einde maken aan de succesfactoren met gevolgen voor het bedrijf, maar ook voor de werkgelegenheid en de economie.

Ook voor de politiek en het onderwijs ligt er een taak, volgens de onderzoekers. De wetgever moet de bedrijfsoverdracht maximaal faciliteren en er voor zorgen dat in het onderwijs voldoende positieve aandacht is voor ondernemerschap en familiebedrijven. Dit zou een erkenning zijn voor het enorme belang van het familiebedrijf voor de Nederlandse economie.

artikel delen

Snel en succesvol uw bedrijf verkopen?

Anoniem je bedrijf verkopen via Brookz

Plaats een anoniem verkoopprofiel op Brookz en bereik in korte tijd meer dan 20.000 potentiële kopers!