Stap 5/6 - Onderhandelen

Je hebt inmiddels een serieus geïnteresseerde koper voor je bedrijf gevonden. Nu is het zaak via onderhandeling tot een goede deal te komen.

21 mei 2021

Je hebt inmiddels een serieus geïnteresseerde koper voor je bedrijf gevonden. Nu is het zaak via onderhandeling tot een goede deal te komen.

De volgende stap bestaat uit het tekenen van een intentieverklaring met een niet-bindend bod van de koper waarover onderhandeld moet worden. Belangrijke punten daarbij zijn de verkoopsom, de dealstructuur en belangrijke garanties. Het ligt voor de hand dat je niet zomaar de onderhandelingen ingaat. Over een aantal zaken moet je vooraf goed nadenken:

Bepaal je limiet
Wat is het minimale bedrag dat je voor je bedrijf wilt ontvangen? Wijkt het eerste bod van de koper daar erg veel vanaf, aarzel dan niet om de onderhandelingen af te breken.

Bepaal je doelstellingen
Waarover ben je bereid te onderhandelen? En waarover niet? Voor sommige ondernemers is de bedrijfsnaam heilig. Andere ondernemers willen dat er netjes wordt omgegaan met hun personeel of dat ze nog een tijdje betrokken blijven bij het bedrijf.

Garanties en vrijwaringen
Naast de prijs en de betalingsvoorwaarden vormen de garanties en vrijwaringen het belangrijkste strijdpunt tijdens de onderhandelingen. Deze garanties en vrijwaringen moeten de koper beschermen tegen allerlei risico’s en claims uit het verleden.

Wees bereid de verkoop af te blazen
Zorg dat je nooit afhankelijk wordt van de deal. Wees altijd bereid de onderhandelingen af te blazen, anders verslechtert je positie. Beter geen deal dan een slechte deal.

Redenen afketsen bedrijfsovername


Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld 

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Op Brookz staat het grootste en meest actuele aanbod aan bedrijven van Nederland. Ontvang geheel gratis de nieuwst geplaatste bedrijven op Brookz in je inbox. Op die manier ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste bedrijvenaanbod.

Gerelateerde artikelen