Drie DGA-stellingen: eens of oneens?

David Uijl, Centrum voor Bedrijfsopvolging | June 20, 2017

Met ons advieskantoor hebben we onlangs een aantal ondernemers in de bouw drie stellingen voorgelegd. Hun reactie bleek grote invloed te hebben op de waarde van hun bedrijf. Wat zou u als DGA hebben geantwoord?

#1  Als ik 4 keer de winst krijg, zou ik mijn bedrijf direct verkopen

De gemiddelde ‘multiple’ in de bouw is 3,8 volgens de laatste Brookz Overname Barometer. Toch reageerden niet veel ondernemers enthousiast op deze stelling. “Mijn machinepark is alleen al meer waard dan vier keer mijn winst.” Dat klopt, maar het gaat een opvolger niet om de machines, maar om welk resultaat hij er mee kan behalen. Het is heel gebruikelijk dat een bedrijf van eigenaar wisselt voor minder dan de dagwaarde van de activa.  Een andere tegenwerping was: “Dus als ik nog vier jaar doorwerk, had ik het zelf verdiend?” Ook dat klopt, maar daarmee stelt u uw opvolgingsvraagstuk alleen maar uit en dat kunt u niet onbeperkt blijven doen. Denk aan uw leeftijd, uw gezondheid, de vrijheid die u heeft na overdracht en de continuïteit van uw bedrijf.

#2  Ik ben blij dat de grote spelers in mijn branche weer winst maken

De grote spelers, in dit geval aannemers, zijn voor de geïnterviewden opdrachtgevers. Zeer waarschijnlijk merken de vele onderaannemers daar op termijn ook wat van. Een opgaande economie en positieve verwachtingen voor de toekomst zijn belangrijk voor de waarde van uw bedrijf. De waarde van uw onderneming hangt voor het grootste deel af van de toekomstverwachting van uw opvolger. Deze koopt namelijk niet het verleden, maar de toekomst!

#3 Het liefst draag ik mijn bedrijf over binnen de familie

De uitkomsten naar aanleiding van deze stelling maakten pijnlijk duidelijk waarom het aantal familiebedrijven snel afneemt. De kinderen willen vaak niet meer in de voetsporen van hun ouders treden. Hoe gek het ook klinkt: voor de overnameprijs die uiteindelijk betaald wordt voor het bedrijf kan dit positief uitpakken. Bij overname binnen de familie financiert de ondernemer immers vaak de volgende generatie, dus de overnamesom komt minder snel naar de oud-eigenaar toe. Bij een onderhandeling met een externe partij spelen er vaak minder emoties en de verkoper kan daardoor een hogere vraagprijs in markt leggen.

Voor de vakantie           

Deze stellingen zijn de ideale voeding voor de vakantie. Hikend door de Grand Canyon of duttend in de zon, eindelijk heeft u tijd om uw gedachten de vrije loop te laten. Ik wens u een fijne vakantie.

David Uijl

Partner Centrum voor Bedrijfsopvolging

David Uijl, Centrum voor Bedrijfsopvolging

Kort na mijn opleiding bedrijfseconomie in Tilburg ben ik gestart met een bedrijf in studiebegeleiding. Dit bedrijf groeide al snel naar 6 locaties en 50 personeelsleden. Na de bedrijfsoverdracht wilde ik graag mijn ervaringen als ondernemer delen en andere ondernemers helpen bij CvB

artikel delen