Redactie team, Brookz | December 21, 2016

De waarde van een bedrijf wordt meestal beoordeeld middels de financiële cijfers. En dat is jammer vinden ze bij brand equity accelerator BSUR EQT. Want volgens de merkstrategen zit het echte kapitaal vooral in de creativiteit van de organisatie en de kracht en uniciteit van het merk.

Begin dit jaar kreeg Burger King Nederland een nieuwe eigenaar. De Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment nam 27 franchiserestaurants van de fastfoodketen in Nederland over. Het was voor René Jaspers, partner bij BSUR EQT, aanleiding om eens contact op te nemen met de nieuwe eigenaar. Want Jaspers, zelf oud-directeur van McDonalds Nederland, had in het verleden ervaren dat private equity partijen heel veel verstand hebben van financiële cijfers, maar minder van branding en marketing. Jaspers: ‘De echte waarde van een bedrijf als Burger King zit in het totale merk, niet sec in het aantal verkochte hamburgers. Wij kijken als aanvulling op de financials vooral naar het merk en alles wat daarbij hoort. En naar het innovatievermogen van een onderneming. Ons vertrekpunt is een onderscheidende merkstrategie. Vandaaruit vul je de rest van je ondernemersactiviteiten in.’

Bereken hier de waarde van uw bedrijf

Waardecreatie

Het gesprek over Burger King en een introductie bij een ander fonds dat een aantal internationale biermerken in haar portfolio had was voor Jaspers aanleiding om deze zomer samen met merkstrateeg Joost Perik een nieuw bedrijf op te zetten onder het label BSUR EQT. Perik had zelf met zijn internationale merkconsultancy en reclamebureau BSUR ook al de nodige ervaringen opgedaan met private equity partijen. Perik: ‘Wij hebben via L-Capital, het investeringsfonds van luxeconcern LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), een merk in privé-jachten en een mode en een whiskymerk in Schotland geherdefinieerd en uitgebouwd. Daar hebben we kunnen laten zien dat onze businessen merk-creativiteit tot aanvullende en versnelde waarde-creatie leidt.’ Met BSUR EQT zijn Perik en Jaspers in gesprek met verschillende investeringsmaatschappijen die behoefte hebben aan expertise op het gebied van brand based value management.

Jaspers: ‘Vooral tijdens de research & pitchfase of due diligence kan dit van belang zijn. Enerzijds bij een overname om de echte bedrijfswaarde en potentie beter te kunnen inschatten of – in het geval van een verkoop – de toekomstige waarde expliciet te maken. Anderzijds ontwikkelen we ook in de holdingfase een nieuwe merkstrategie en geven invulling aan communicatieprogramma’s om de waarde van een aangekocht bedrijf te vergroten.’ Het voordeel van werken met private equity en in een M&A omgeving is volgens Perik dat er meestal sprake is van urgentie. Perik: ‘PE brengt snelheid en positief ongeduld met zich mee en staat open voor verandering. Dat is bij uitstek een omgeving waarin wij ons thuis voelen.’

Ondernemend

De uitdaging van BSUR EQT is volgens Perik vooral het identificeren van de ware potentie en – vaak verborgen – waarde in bedrijven. Naast de genoemde contacten met verschillende investeringsmaatschappijen is BSUR EQT inmiddels ook in gesprek met een middelgroot familiebedrijf. Perik: ‘Juist bij dit soort bedrijven die wel een mooi merk willen bouwen, maar niet de reguliere tarieven kunnen of willen veroorloven gaan we graag aan de slag.’ Daarbij zijn Perik en Jaspers meer dan alleen maar een dienstverlener die op basis van uurtje-factuurtje wordt ingehuurd. Perik: ‘Wij staan er zelf ook ondernemend in. Daarbij zijn we bereid om onze beloning mede afhankelijk te maken van een gerealiseerde waardegroei van het bedrijf. Put your money where your mouth is.

Bereken hier de waarde van uw bedrijf

Redactie team, Brookz

De redactie van Brookz bestaat uit een team van deskundige en ervaren auteurs op het gebied van bedrijfsovername, groei en financiering. De redactie is onafhankelijk en schrijft objectief over nieuws, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse overnamemarkt. 

artikel delen