Waardering van bedrijven

27 juli 2012

Het waarderen van jonge bedrijven is geen eenvoudige rekensom. De snelle groei in de beginperiode kan namelijk niet blijven doorgaan.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het niet waar. Dit soort waarschuwingen kennen de meesten van ons al sinds hun kindertijd. Toch blijft elke keer weer de twijfel knagen: wellicht is het deze keer wel waar. Deze twijfel geldt ook bij de aan- verkoop van aandelen

Waardebepaling

In het hoofd van onze klant worstelden ratio en geloof om de overwinning. Vandaar zijn verzoek. Wat zie ik over het hoofd? Een betrekkelijk jong bedrijf met, inderdaad, fraaie cijfers en een zeer zonnige toekomst. De conclusie in het waarderingsrapport over de waarde van het bedrijf was dan ook zeer duidelijk: een zeer waardevol bedrijf. In deze tijd niet iets dat elke dag op je pad komt.

Onze klant, een ervaren ondernemer, was enthousiast maar hield een wat onbestemd gevoel. Na enig controlerend rekenwerk bleek het volgende. Ongeveer 80 procent van de waarde van het bedrijf kwam tot stand in de restperiode. Slechts 20 procent van de waarde had betrekking op de resultaten over de eerste vier jaren.

Oneindige groei

Nu is het niet ongebruikelijk dat de zogeheten restperiode het leeuwendeel van de waarde levert, maar het berekenen van die waarde is, in tegenstelling tot wat veel rekenmodellen suggereren, verre van eenvoudig. Jonge bedrijven kennen vaak een sterke groei en die wordt bij het maken van de waardering over het algemeen simpelweg doorgetrokken.

De vraag is natuurlijk of daar zomaar van kan worden uitgegaan. Vooral ondernemingen die een noviteit op de markt brengen vertonen in het begin fraaie resultaten. Sterke groei gepaard aan fraaie marges. Wij leven echter in een dynamische wereld waarin steeds nieuwe plannen worden gesmeed en mensen reageren op de zichtbaar geworden plannen van anderen.

Hoge waarde is hoge prijs?

Het is economisch gezien niet realistisch te veronderstellen dat hoge marges kunnen blijven bestaan. Waarom zou de concurrent dat toelaten? Verder moet worden bedacht dat sterke groei gepaard kan gaan met uitbreidingsinvesteringen en die worden in de optimistische benadering sterk onderschat of zelfs geheel over het hoofd gezien.

Bedrijfskundig blijkt onstuimige groei ook lastig te managen en in veel gevallen betekent groei ook het aantrekken van mensen met bepaalde kwalificaties. Kapot groeien is helaas geen zeldzaam verschijnsel, zeker nu verschaffers van vreemd vermogen meer en meer op zeker varen. Het is echter ook niet de bedoeling goede mogelijkheden onbenut te laten. Het draait om realistische verwachtingen en een daarbij behorende prijs.

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft weleens gezegd dat het onverstandig is meer dan 50 cent voor een dollar te betalen. Een hoge waarde is wat anders dan een hoge prijs.

Jan Vis, Talanton Valuation Services

Jan Vis is partner bij Talanton Valuation Services. Hij is als adjunct-professor Business Valuation en Value Based Management verbonden aan de RSM Erasmus Universiteit en director van het Competence Center Business Valuation van de RSM.

Categorie├źn

Bedrijfswaarde berekenen?

Bedrijfswaarde berekenen

Wat is mijn bedrijf waard? Via de nieuwe 'Brookzbedrijfswaardering' tool krijg je snel inzicht in de waarde van je bedrijf. Maak snel en eenvoudig een account aan en je kunt aan de slag!

Bereken bedrijfswaarde

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Bedrijf verkopen

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Plaats profiel

Adviseur Zoekmachine

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Vind een geschikte adviseur