Makelaardij kopen of verkopen

Je wilt een makelaardij kopen of jouw makelaardij verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van makelaardijen eruit ziet. De huizenmarkt is absoluut niet aangetast door corona. Huizenprijzen blijven onverminderd hoog en het aantal verkopen neemt slechts een klein beetje af.

Jouw makelaardij verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames makelaardijen

Naar verwachting blijven de huizenprijzen nog wel even stijgen en is ook de hypotheekrente stabiel laag. De rente op overheidslening is laag, wat de hoogte van de hypotheekrente verklaar. Lage hypotheekrente betekent lage woonlasten, wat gunstig is voor de consument.

Makelaardij kopen of verkopen

Wat is een makelaardij waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is Ebitda (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de zakelijke dienstverlening, waartoe een makelaardij behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een Ebitda-multiple gehanteerd van 4,9. Dat betekent dat een makelaardij gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,9 x Ebitda. De gemiddelde Ebitda-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

Ebitda-multiple zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw makelaardij waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over makelaardijen

Er vinden in de makelaardijsector steeds vaker fusies en overnames plaats. Doordat de woningmarkt aan vele veranderingen onderhevig is, kan er met een groter team (en gunstiger marktaandeel) sneller geschakeld worden. Nieuwe diensten aanbieden of andere verkoopmethodieken introduceren gaat dan absoluut eenvoudiger.

In cijfers weergegeven zag het aantal makelaardijen er in 2021 als volgt uit (CBS):

16.705 makelaardijen, waarvan:

  • 12.005 makelaardijen met een werkzaam persoon
  • 2.275 makelaardijen met twee werkzame personen
  • 1.370 makelaardijen met drie tot vijf werkzame personen
  • 710 makelaardijen met vijf tot tien werkzame personen
  • 215 makelaardijen met tien tot twintig werkzame personen
  • 90 makelaardijen met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 20 makelaardijen met vijftig tot honderd werkzame personen

Een makelaardij kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor makelaardijen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden makelaardijen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Hervorming van de woningmarkt
De komende jaren zal de huizenmarkt onder de loep genomen worden, want vraag en aanbod sluit al langer niet op elkaar aan. Er zijn diverse voorstellen ingediend om het belastingstelsel te hervormen, zodat vastgoed niet langer een object voor investeerders is en ook voor starters een mogelijke kans wordt, aldus ABN Amro.

#2 Samenwerkingsverbanden
Makelaars zullen de komende jaren steeds vaker de samenwerking met ketenpartners opzoeken, zodat er een totaalconcept geboden kan worden. Onafhankelijke bureaus die lokale kennis hebben of zich juist specialiseren in bepaalde niches. Denk aan agrarisch vastgoed, bedrijfsmakelaars of kantoren die gespecialiseerd zijn in ‘Het Nieuwe Werken.’ 

#3 Meer buitenruimte
De vraag naar betaalbare woningen is niet te stoppen, maar volgens Funda komt daar nog een nieuwe uitdaging voor makelaarskantoren bij. De consument wil namelijk meer buitenruimte! Door het vele thuiswerken zijn de ogen geopend en is er 45% meer gezocht op ‘buitenruimte’ dan in 2019. 

#4 Verduurzaming
Kantoren moeten straks minimaal energielabel C hebben en ook woningkopers hebben meer eisen. Isolatie, zonnepanelen en woonruimtes zonder gas zijn al jarenlang in opmars. Online publicatie Vastgoedmarkt schrijft dat er hierdoor ook kansen komen voor inspecteurs en andere samenwerkingspartijen. 

Makelaardij verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw makelaardij? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele makelaardijen succesvol gekocht en verkocht.

Makelaardij verkopen

Makelaardij kopen?

Makelaardij kopen?

Ben je op zoek naar een makelaardij waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen makelaardijen te koop aangeboden.

Makelaardij verkopen?

Makelaardij verkopen?

Heb je een makelaardij, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele makelaardijen verkocht!

Makelaardij waarderen?

Makelaardij waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!