Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde.
header image

5 april 2024, Didier Vroom, Van Oers

Regelmatig worden wij benaderd door ondernemers die met een mogelijke koper al in vergevorderde onderhandelingen zijn voor de verkoop van hun onderneming. Deze ondernemers komen bij ons met de vraag of de geboden prijs juist is en of wij het verdere proces kunnen begeleiden. Helaas voor het proces adviseren wij op dat moment vaak om een stap terug te zetten en ons een goede (financiële) analyse te laten maken van de onderneming.

Niet alleen om de verkoopprijs te beoordelen, maar ook om de klant goed door het vervolg van het verkoopproces te begeleiden. Zo vergroten we de kans op een succesvolle closing met een glas champagne bij de notaris.

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

Meerwaarde van voorbereiding

Door te starten met een goede financiële analyse en het uitvoeren van een waardebepaling, verdiepen we ons in de waardebepalende elementen en kwetsbaarheden van een onderneming. Behalve een indicatie van de mogelijke verkoopopbrengst, biedt dit de juiste informatie om goed voorbereid de onderhandelingen in te gaan.

Ondernemingen hebben steeds meer digitale bedrijfsinformatie tot hun beschikking. Dit biedt ons de mogelijkheid om op basis van data een diepgaande bedrijfsanalyse te maken. Door de financiële cijfers en bedrijfsinformatie op de juiste manier te presenteren aan de mogelijke koper, zorgen we ervoor dat de koper bij het uitbrengen van een bieding op de hoogte is van de belangrijke elementen die spelen bij een onderneming.

Sterke onderhandelingspositie

We zien dat potentiële kopers met hun adviseurs een steeds diepgaander boekenonderzoek uit, mede door de beschikbaarheid van data en bedrijfsinformatie. Wij werken tijdens de voorbereidingsfase als M&A-adviseurs binnen Van Oers Corporate Finance veel samen met onze Due Diligence collega’s, bestaande uit financiële, fiscale en juridische experts.

Met de expertise van onze collega’s verplaatsen we ons in de rol van de adviseurs van koper in het Due Diligence onderzoek. We zorgen we dat de informatie op orde is en op de juiste manier wordt gepresenteerd en later verstrekt wordt in de dataroom.

Deze voorbereiding voorkomt negatieve verrassingen en het bespoedigd het Due Diligence proces om de weg naar closing zo kort mogelijk te houden.

Voorkomen negatieve eindonderhandelingen

Na de Due Diligence fase wordt de definitieve koopovereenkomst en overige transactiedocumentatie opgesteld. Indien de bevindingen in het Due Diligence onderzoek afwijkend zijn van de veronderstelde informatie ten tijden van het opstellen van de LOI, zal koper dit wensen te verwerken in de overnamevoorwaarden en koopovereenkomst.

Een grote afwijking zal een koper een negatieve bijsmaak geven aan het verkoopproces en het glas champagne bij closing. Hier willen we voor waken en zodoende is het belangrijk om met een gedegen voorbereiding te hebben in het begin van het verkoopproces.


Didier Vroom
Didier Vroom, Van Oers

Didier Vroom werkt als marketing-manager bij Van Oers.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld



 
Gerelateerde artikelen

Do's en don'ts bij de opvolging van een accountants- of administratiekantoor

Het is voor eigenaren essentieel om tijdig na te denken over de toekomst van hun kantoor.

lees meer >

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Voorbereiden op bedrijfsverkoop: begin alvast zelf

Zorg ervoor dat het je niet overvalt als er ineens een koper aan de deur klopt en wacht ook niet tot een verkoop noodzakelijk wordt.

lees meer >