De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningEr zijn veel kleinschalige slachterijen actief, waardoor er relatief veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn.
In cijfers weergegeven zag het aantal slachterijen er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden slachterijen ook veel groei- en overnamekansen:
De vraag naar biologisch vlees neemt nog altijd toe, waarbij het marktaandeel de komende jaren naar verwachting tot 20 procent zal stijgen. Dieren moeten een goed leven hebben en milieu moet worden gespaard, aldus ABN Amro.
De food supply chain is aan veranderingen onderhevig, want de consument wil een steeds kortere lijn met voeding. Kwaliteit, levering en lokaal inkopen wint aan populariteit, waardoor ketens gaan uitbreiden en consolideren om krachten te bundelen, aldus Rabobank.
Gezondheid is belangrijker, waardoor ook de focus qua voeding verschuift. Er worden meer groente- en fruitsoorten ingekocht, meer biologisch en ook minder vlees. De vleesindustrie merkte dit al in de verkoopcijfers. Al is het marktaandeel vleesvervangers slechts 4%, aldus onderzoek van de WUR.
De consument eist transparantie en wil weten waar de voeding vandaan komt. Duurzaam produceren, eerlijke arbeid, maar ook clean label-productie. Het produceren en verwerken van vlees dient zo clean mogelijk te gebeuren, dus zonder toevoegingen en bewerkingen, aldus Rabobank.