Management ideale koper?

Waar moet u als verkopende ondernemer op letten als u het bedrijf aan uw eigen managementteam wilt verkopen? Lees het op Brookz
header image

14 april 2016, Alexander den Boer, Van Oers

Waar moet u als verkopende ondernemer allemaal op letten als u het bedrijf aan uw eigen managementteam wilt verkopen?

Stel: U wilt uw onderneming verkopen. Hierbij kan bij u de wens bestaan om niet ‘de markt op te gaan’ maar de verkoop als het ware te ‘gunnen’ aan het managementteam. U heeft namelijk nauw met het managementteam samengewerkt, kent hun capaciteiten en u wilt hen hiermee de mogelijkheid bieden om hun mogelijke ondernemersdroom in vervulling te laten gaan. Waar dient u op te letten in het overnameproces? En wat houdt een Management Buy-Out voor u als verkopende DGA in financiële zin in?

Management Buy-Out (“MBO”)

Dit proces is één van de lastigste overnameprocessen. Het management is nog in loondienst bij u en wat gebeurt er als de onderhandelingen niet leiden tot een overeenkomst? Dit zal vermoedelijk tot frustratie en teleurstelling leiden bij het managementteam wat een eventuele verkoop aan een derde zeker niet ten goede zal komen.
Het overnameproces zal van het managementteam, naast haar dagelijkse werkzaamheden voor de onderneming, de nodige tijd en energie vragen (ook tijdens werktijd). Hierover zal u vooraf goede afspraken moeten maken.

Voldoende eigen middelen?

Wij merken vaak dat een verkopende DGA de inschatting maakt dat het managementteam doorgaans over onvoldoende eigen middelen beschikt. Over het algemeen hebben werknemers, indien zij ook echt graag willen, meer mogelijkheden om geld vrij te maken dan u wellicht van tevoren verwacht. Zij beschikken mogelijk over overwaarde op het huis of een vermogend familielid. Daarnaast zien wij in toenemende mate dat managementteams optrekken met participatiemaatschappijen, welke naast kapitaal ook hun kennis en netwerk inbrengen.  Over het algemeen zijn banken ook bereid om een MBO te financieren omdat er relatief weinig verandert bij de onderneming en de risico’s goed kunnen worden ingeschat.

Geld achterlaten?

Een veelgehoord argument van verkopende DGA’s is dat zij veel geld in hun onderneming dienen achter te laten om de transactie mogelijk te maken. Echter, in de huidige overnamemarkt en de grondhouding van de grotere banken vandaag de dag, is er vrijwel geen overname die niet mede gefinancierd wordt door de verkopende DGA. Daarnaast kunt u zich afvragen aan wie u liever uw geld uitleent; een onbekende externe partij of uw eigen medewerkers die al voor langere tijd bij uw onderneming betrokken zijn.    

De hoogste prijs of gunstige overige voorwaarden?

Bij een eventuele verkoop van uw onderneming adviseren wij niet alleen de focus te leggen op de prijs, maar ook zeker op de overige voorwaarden. Gezien de mogelijkheid tot synergie voor een strategische koper wordt er over het algemeen bij een MBO niet dezelfde prijs gerealiseerd als bij een strategische verkoop. Daarentegen worden bij een MBO over het algemeen gunstige(re) voorwaarden bedongen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan beperktere garanties die door u zouden kunnen worden afgegeven aan het managementteam (met uitzondering van fiscale garanties); zij zijn immers van de meeste risico’s op de hoogte.

Mede gezien bovenstaande argumenten kan het managementteam de ideale koper voor uw onderneming zijn. Een belangrijke vraag blijft echter wel of het management de ondernemersgeest in zich naar boven kan laten komen…!


Alexander den Boer
Alexander den Boer, Van Oers Corporate Finance

Alexander den Boer is partner bij Van Oers Corporate Finance. De afgelopen jaren was Alexander bij vele koop- en verkooptransacties betrokken en is hij een regelmatig gastspreker ten behoeve van fusie- en overname gerelateerde onderwerpen.

Verkopers Whitepaper download

Maak van je bedrijfsverkoop een succes met het Brookz-stappenplan

* Verplicht veld



 

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Van Oers Corporate Finance

Deskundige adviseurs en betrouwbare begeleiding bij bedrijfsoverdracht, ondernemings-waarderingen, financieringsaanvragen en buy & build trajecten: dát is waar Van Oers Corporate Finance al ruim 25 jaar voor staat. Jaarlijks begeleiden wij meer dan 50 nationale en internationale transacties.

Gerelateerde artikelen

Do's en don'ts bij de opvolging van een accountants- of administratiekantoor

Het is voor eigenaren essentieel om tijdig na te denken over de toekomst van hun kantoor.

lees meer >

De beste verkoopstrategie voor jouw ideale koper

Waar vind je kopers die passen bij jouw wensen en bedrijf? Hier zijn verschillende strategieën voor.

lees meer >

Goed voorbereid een verkoopproces ingaan is vaak van onderschatte waarde

Een goede voorbereiding stelt ons in staat om met vertrouwen de LOI-onderhandelingen in te gaan en het bevordert het vervolg van het proces.

lees meer >