Management buy-out [MBO]: Wat is het? En waar op letten?

Robert-Jan Vreeburg stapte via een management buy-in gedeeltelijk in Hedon, zodat hij daarna een management buy-out kan doen.
header image

31 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Bij een management buy-out (MBO) wordt het bedrijf overgedragen aan één of meerdere werknemers binnen de onderneming. Vaak gaat het om de tweede man, een manager die de leiding heeft over een divisie van de onderneming of het huidige managementteam (het tweede echelon).

Wanneer er meerdere aandeelhouders binnen een bedrijf zijn, dan kan één van de andere aandeelhouders de koper zijn. Soms noodgedwongen, vanwege een conflictsituatie tussen aandeelhouders. Vaak worden er in de aandeelhoudersovereenkomst allerlei bepalingen opgenomen over hoe te handelen tijdens dit soort situaties.

Lange tijd leek een MBO alleen voorbehouden aan grote bedrijven. Daarbij werd dan een verlieslijdend onderdeel of een onderdeel dat niet meer tot de kernactiviteiten behoort, afgestoten en verkocht aan het zittende management. maar tegenwoordig is een management buy-out ook voor MKB-bedrijven steeds vaker een reële optie.

Familieopvolging

Een speciale vorm van een management buy-out is de overdracht van het bedrijf binnen de familie. De zoon, dochter, neef, nicht of ander familielid is vaak al werkzaam binnen het bedrijf of doet ervaring op bij een andere onderneming om later terug te keren als opvolger. Hoewel het vroeger vanzelfsprekend was dat (één van de) kinderen het familiebedrijf overnam, is er tegenwoordig steeds minder interesse voor familieopvolging. De nieuwe generatie ondernemers start liever zelf een bedrijf dan in de voetstappen van de 'oude heer' te treden.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie is waarschijnlijk de meest complexe vorm van een bedrijfsverkoop. Omdat zakelijke en persoonlijke relaties door elkaar heen lopen en de hele familie er in feite bij betrokken wordt, is er vaak sprake van een emotioneel mijnenveld. Uiteindelijk gaat het er om dat er een transactie komt die goed is voor de hele familie, waar de overdrager, de overnemer(s) en de overige familieleden zich nu en in de toekomst goed bij voelen. Als de bedrijfsoverdracht om wat voor reden dan ook strandt, kan dat tot onherstelbare schade leiden binnen de familie.

Voor- en nadelen management buy-out

Dit zijn de voor- en nadelen van een management.

Wernemer

+ Relatie tussen koper en verkoper

+ Werknemer kent bedrijf, klanten en leveranciers

+ vaak snellere bedrijfsoverdracht

- Goede werknemer niet altijd goede ondernemer

- Beperkte financiële (eigen) middelen

- Ontevreden werknemer na mislukte overdracht

Familielid

+ Continuïteit van bedrijf gewaarborgd

+ Relatie tussen koper en verkoper

+ Voorbereiding opvolging kan vroeg beginnen

- Geen objectieve beoordeling van kwaliteiten opvolger

- Doorgaans lagere verkoopprijs

- Onrust binnen familie na mislukte overdracht


Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Manager Content bij Brookz. Hij studeerde journalistiek en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Gerelateerde artikelen

Stappenplan van management buy-out

De eigenaar van het bedrijf waar je werkt, wil zijn aandelen in de onderneming verkopen. Je hebt interesse en onderzoekt de mogelijkheid tot een bedrijfsovername. Zo'n overname wordt een management buy-out genoemd. Dit zijn dan de stappen die je moet ondernemen.

lees meer >

Voorbeelden van management buy-out's

Bij een management buy-out koopt het huidige management de eigenaar uit, door (een groot deel van) de aandelen te kopen. Deze bedrijven werden overgedragen door middel van een MBO.

lees meer >