Management buy-out: deze ondernemer deed een MBO

Robert-Jan Vreeburg stapte via een management buy-in gedeeltelijk in Hedon, zodat hij daarna een management buy-out kan doen.

31 maart 2022, Wietze Willem Mulder, Brookz

Robert-Jan Vreeburg wordt de nieuwe eigenaar van HedoN Electronic developments. Samen met de drie oprichters heeft de nieuwe eigenaar bewust gekozen voor een aanloopperiode. ‘Op deze manier is de deal gebaseerd op resultaten die ik mede gerealiseerd heb.’ 

Door een artikel in Brookz magazine begon het balletje te rollen. Mede-eigenaar Herbert Jansen van HedoN Electronic developments vertelde het verhaal van een eventuele bedrijfsverkoop, waarbij nadrukkelijk gezocht werd naar een MBI’er met een elektrotechnische achtergrond en commerciële slagkracht. 

Inmiddels is er bij het bedrijf in de technologiestad van Nederland veel veranderd. Robert-Jan Vreeburg is binnengekomen bij HedoN als opvolger van de drie eigenaren Jansen, Herard Buis en Denis Lamaker. Dat het trio naar een koper zocht, was een publiek geheim. Buis: ‘Iedere ondernemer van onze leeftijd is met zijn opvolging bezig. We merken dat personeel, klanten en leveranciers onze openheid prijzen.’ 

Verkopende ondernemers

HedoN ontwikkelt sinds 1979 elektronische producten voor haar opdrachtgevers. Dat varieert van systemen voor de besturing van offshore-kranen voor de wereldwijde marktleider tot de rechthoudregeling van stoelliften. ‘Bij dit soort opdrachten nemen we een risico, want we investeren zelf van tevoren in projecten’, legt Buis uit. ‘Als het dan een succes wordt, profiteren we mee in de vorm van royalty’s of licenties.’ 

Het is één van de unieke aspecten die Vreeburg aanspreekt, want klanten zijn op zoek naar een technologiepartner die ze jarenlang adviseert bij elektronische vraagstukken. Vreeburg weet waar hij over spreekt, want de voormalig manager bij onder andere Shell en De Banketgroep loopt inmiddels elf maanden mee in het bedrijf. De 51-jarige koper startte zijn zoektocht naar een bedrijf vijf jaar geleden. Hij sprak met tientallen verkopende ondernemers en kwam ongeveer eenmaal per jaar in serieuze onderhandeling, maar een overname ketste telkens af.

Totdat HedoN op zijn pad kwam. Een overnameadviseur wees hem op het elektronicabedrijf en toen Vreeburg als gepromoveerd fysisch chemicus het apparaat dat oplosbare zouten op oppervlakten detecteert op de website zag, werd hij meteen enthousiast. Een kennismakingsgesprek werd snel gearrangeerd. Vreeburg merkte een verschil met zijn eerdere overnamepogingen. ‘Na het eerste gesprek belde ik mijn vrouw op vanuit mijn auto en zei: dit is ‘m. Bij de eerdere gesprekken was er altijd een maar...’ 

Ook het trio van HedoN hield een goed gevoel over aan de ontmoeting. Hoewel Vreeburg geen elektrotechnische achtergrond heeft, zien ze in hem wel de persoon die het bedrijf verder kan brengen met zijn commerciële ervaring. Het vervolgpad is opmerkelijk: Vreeburg werkte eerst een (wederzijdse) proeftijd van zes maanden af, waarbij de persoonlijke klik tussen het kwartet zo goed was, dat hij als volwaardig lid van het managementteam acteerde. 

Management buy-out 

Beide partijen weten dat er een risico kleeft aan deze werkwijze, maar de intentie is er vanaf het begin om tot een deal te komen. Er is gekozen voor een aanloop, waarbij Vreeburg samenwerkt met de drie eigenaren die geleidelijk uitfaseren. De structuur van de deal is gericht op het samen creëren van waarde, waarbij het prijskaartje afhankelijk is van wat het bedrijf in die voorgaande periode presteerde. 

‘Het is niet zo dat ik slachtoffer word van mijn eigen succes’, benadrukt Vreeburg. ‘Daar hebben we een eerlijke rekenmethode voor. Maar deze aanpak zorgt ervoor dat de deal gebaseerd is op resultaten die ik mede gerealiseerd heb. Bovendien hebben we dan een steviger verhaal richting de bank. Want in plaats van een moeilijk financierbare management buy-in hebben we het straks over een management buy-out. Maar zelfs als de bank niet meewerkt, gaat de deal door. We hebben namelijk ook alternatieve opties uitgewerkt.’ 

 

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Plaats een (anoniem) bedrijfsprofiel

Plaats nu een anoniem verkoopprofiel op Brookz en breng uw bedrijf onder de aandacht van 35.000+ ondernemers en investeerders!

Bedrijf overnemen?

Ben je als ondernemer op zoek naar een bedrijf om over te nemen of als investeerder om te participeren in een bedrijf? Bekijk dan alle actuele bedrijven te koop aangeboden op Brookz!

Adviseur Zoekmachine

Keuze uit ruim 250 kantoren met specialisme in bedrijfsovername, waardebepaling, fiscaal/juridisch advies, corporate recovery, financiering en mediation.

Ontvang het nieuwste bedrijvenaanbod

Brookz heeft het grootste en meest actuele bedrijvenaanbod van Nederland. Schrijf je nu in en ontvang de nieuwste verkoopprofielen in je inbox. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van interessante overnamekansen!

Gerelateerde artikelen

Stappenplan van management buy-out

De eigenaar van het bedrijf waar je werkt, wil zijn aandelen in de onderneming verkopen. Je hebt interesse en onderzoekt de mogelijkheid tot een bedrijfsovername. Zo'n overname wordt een management buy-out genoemd. Dit zijn dan de stappen die je moet ondernemen.

lees meer >

Voorbeelden van management buy-out's

Bij een management buy-out koopt het huidige management de eigenaar uit, door (een groot deel van) de aandelen te kopen. Deze bedrijven werden overgedragen door middel van een MBO.

lees meer >