MKB Fonds verwerft haar achtste participatie in vijfde fonds, technische groothandel Techno Brabant

Beschrijving

In januari van dit jaar heeft het fonds haar achtste participatie verworven, namelijk: Techno Brabant B.V. (hierna: ‘Techno Brabant’) uit Oudenbosch (www.technobrabant.nl). De overdracht vond plaats op 26 januari 2023.

Over Techno Brabant

Techno Brabant is in 2002 opgericht als groothandel in technische benodigdheden en staat voor kennis, kwaliteit en service. De onderneming staat in het westen van Noord-Brabant bekend als een betrouwbare leverancier die zijn afspraken nakomt, wat over de jaren tot een divers en uitgebreid klantenbestand heeft gezorgd. Dit realiseert Techno Brabant door een klantgerichte focus middels het aanbieden van kennis, kwaliteit en service in combinatie met een uitgebreid assortiment en hoge leveringsgarantie als gevolg van de aanwezige voorraden.

Techno Brabant heeft een zeer breed en overtuigend A-merken productassortiment in onder andere machines en gereedschappen, pneumatiek, compressoren, aandrijftechniek, lastechniek, verspanen, reiniging, slijptechniek en overige producten.

Tevens installeert de onderneming de zelf geleverde machines en producten en worden er service overeenkomsten afgesloten i.c.m. verkochte installaties en projecten.

De klantenkring van Techno Brabant bevindt zich hoofdzakelijk in het westen in Noord-Brabant, maar via de webshop kunnen de producten van Techno Brabant door heel Nederland worden geleverd. Het goed gediversifieerde klantenbestand bestaat voornamelijk uit ZZP’ers, productiebedrijven, installateurs, scheepswerven, scholen en agrarische bedrijven.

In de actieve regio in Noord-Brabant is Techno Brabant over de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf met een solide marktpositie, hetgeen geleid heeft tot verschillende schaalvoordelen. Zo is de schaalbaarheid van deze dienstverlening is terug te zien in de groei van het aantal vestigingen van Techno Brabant, waarbij de eerste vestiging in 2002 in Oudenbosch werd geopend, in 2009 de tweede vestiging in Breda werd geopend en in 2021 een derde vestiging in Halsteren werd geopend. Tevens werd in 2016 Machinehandel Vergouwen in Oudenbosch overgenomen en werd in 2019 de webshop van de onderneming gelanceerd, wat tot een extra verkoopkanaal voor (nieuwe) klanten heeft geleid.

Techno Brabant realiseerde in 2022 ruim € 10 miljoen omzet en heeft 27 medewerkers in dienst. Alle vestigingen van Techno Brabant zijn voorzien van een winkelruimte, magazijn en kantoor met voldoende mogelijkheden voor verdere groei in de toekomst.

Pre-exit transactievorm

Eén van de directieleden wenst omwille van zijn leeftijd uit te treden en zal daardoor zijn taken en verantwoordelijkheden geleidelijk overdragen aan een opvolger. De andere twee directieleden willen graag samen met een sterke partner verder bouwen aan de groei van Techno Brabant. De onderneming heeft nu een omvang bereikt waarbij het management baat heeft bij een sparringpartner welke ervaring heeft met dergelijke bijkomende processen en veranderingen. De directie ziet nog genoeg groeimogelijkheden, waaronder een Buy & Build strategie. Door de participatie van MKB Fonds blijft de cultuur en identiteit van Techno Brabant ongewijzigd, hetgeen voor de verkopers een belangrijke reden was om de transactie met MKB Fonds te doen. Om die reden paste de zogeheten pre-exit transactievorm, waar MKB Fonds bekend om staat, perfect.

In deze transactievorm neemt MKB Fonds naast de ondernemer een meerderheidsbelang in de onderneming en blijft de ondernemer nog een aantal jaar aan het roer staan, ondersteund door

MKB Fonds. Zo blijft de ondernemer operationeel en financieel betrokken en vindt er een gefaseerde bedrijfsopvolging plaats. In de meeste gevallen duurt zo’n traject drie tot vijf jaar.

Middels onze investering stelt de ondernemer een belangrijk deel van zijn of haar vermogen veilig, wordt er gefaseerd naar een volledige overdracht toegewerkt en kan de ondernemer de organisatie en werknemers voorbereiden op zijn of haar volledig uittreden. Dit is een belangrijk uitgangspunt in het beleid van MKB Fonds. MKB Fonds is van mening dat dit ten goede komt aan de continuïteit van de onderneming, omdat de aansturing gedaan blijft worden door de persoon die het bedrijf door en door kent, het vertrouwen van de medewerkers geniet, al jarenlang succesvol is en aanvullend daarop ondersteund wordt door een professionele investeerder. Een gefaseerde bedrijfsopvolging leidt zodoende tot de minste onrust bij de medewerkers, klanten en leveranciers.

Stabiele winstgevendheid en nog veel kansen

Naar de toekomst toe liggen er nog vele kansen om verdere groei te realiseren door onder andere het huidige afzetgebied te vergroten door nieuwe vestigingen te openen, de webshop effectiever in te zetten, de service-overeenkomstenuit te breiden en de recruitment activiteiten te professionaliseren. Ook kan Techno Brabant snel groeien door binnen het fonds als platformonderneming te fungeren, waarbij waardevolle add-ons mogelijk bij de organisatie toegevoegd kunnen worden, ook wel bekend als de Buy & Build strategie. MKB Fonds zal Techno Brabant ondersteunen bij deze groei en alle stappen die nodig zijn om de onderneming daarop voor te bereiden.

HerikVerhulst N.V.
  • Wilhelminaplein 16

    3072 DE Rotterdam