Outplacementbureau verkopen?

Je wilt jouw outplacementbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van outplacementbureaus eruit ziet. Deze markt heeft met diverse uitdagingen te maken, waaronder de veeleisende jongeren, mismatch van vraag en aanbod en de vergrijzing.

Outplacementbureau verkopen

Aantal overnames outplacementbureaus

Deze branche moet flexibel zijn, aangezien er zo ontzettend veel raakvlakken zijn met andere belangrijke thema’s op de arbeidsmarkt. Denk aan reskilling, discriminatie op de werkvloer, #metoo, vergrijzing, pandemie, etc.

["40", "35", "55", "30", "55", "70", "55", "70", "80", "45"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames outplacementbureaus

["5,00", "5,05", "5,05", "5,05", "4,90", "4,90", "4,95", "4,95", "5,00", "4,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

Wat is een outplacementbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een outplacementbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor outplacementbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden outplacementbureaus ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Recruitment Process Automation

  De automatisering in de wereld is aan een opmars bezig. Videobellen was essentieel in de pandemie, maar dit blijkt een ware productiviteitsvergroter, aldus UWV. Daarbij is recruitment process automation steeds populairder, waardoor het bemiddelingsproces wordt versneld door automatisch matchen.

 • 2
  Employer branding

  Wil je als organisatie een sterke positie als werkgever verkrijgen? Dan is employer branding essentieel. Wees transparant, maak van je werknemers ambassadeurs en wees duidelijk over je wensen en behoeften, want hierdoor trek je de juiste werknemers aan.

 • 3
  Nieuwe wet- en regelgeving

  De nieuwe WAB is voor payrollbedrijven een uitdaging. Payrollwerknemers hebben sinds 2020 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die in dienst zijn bij de opdrachtgevers. Hierdoor komen er meer kosten kijken bij een payroll-overeenkomst en is de schijnzelfstandigheid verleden tijd.

Wat onze klanten zeggen