Outplacementbureau kopen of verkopen

Gepubliceerd: 7 juli 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een outplacementbureau kopen of jouw outplacementbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van outplacementbureaus eruit ziet. Deze markt heeft met diverse uitdagingen te maken, waaronder de veeleisende jongeren, mismatch van vraag en aanbod en de vergrijzing. 

Jouw outplacementbureau verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames outplacementbureaus

Deze branche moet flexibel zijn, aangezien er zo ontzettend veel raakvlakken zijn met andere belangrijke thema’s op de arbeidsmarkt. Denk aan reskilling, discriminatie op de werkvloer, #metoo, vergrijzing, pandemie, etc.

Outplacementbureau kopen of verkopen

Wat is een outplacementbureau waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een outplacementbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een outplacementbureau gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw outplacementbureau waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over outplacementbureaus

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal outplacementbureaus er in 2021 als volgt uit (CBS):

6.810 outplacementbureaus, waarvan:

  • 2.890 outplacementbureaus met een werkzaam persoon
  • 640 outplacementbureaus met twee werkzame personen
  • 485 outplacementbureaus met drie tot vijf werkzame personen
  • 595 outplacementbureaus met vijf tot tien werkzame personen
  • 575 outplacementbureaus met tien tot twintig werkzame personen
  • 725 outplacementbureaus met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 395 outplacementbureaus met vijftig tot honderd werkzame personen

Een outplacementbureau kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor outplacementbureaus

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden outplacementbureaus ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Recruitment Process Automation
De automatisering in de wereld is aan een opmars bezig. Videobellen was essentieel in de pandemie, maar dit blijkt een ware productiviteitsvergroter, aldus UWV. Daarbij is recruitment process automation steeds populairder, waardoor het bemiddelingsproces wordt versneld door automatisch matchen. 

#2 Employer branding
Wil je als organisatie een sterke positie als werkgever verkrijgen? Dan is employer branding essentieel. Wees transparant, maak van je werknemers ambassadeurs en wees duidelijk over je wensen en behoeften, want hierdoor trek je de juiste werknemers aan. 

#3 Nieuwe wet- en regelgeving
De nieuwe WAB is voor payrollbedrijven een uitdaging. Payrollwerknemers hebben sinds 2020 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die in dienst zijn bij de opdrachtgevers. Hierdoor komen er meer kosten kijken bij een payroll-overeenkomst en is de schijnzelfstandigheid verleden tijd.

Outplacementbureau verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw outplacementbureau? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele outplacementbureaus succesvol gekocht en verkocht.

Outplacementbureau verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Outplacementbureau kopen?

Outplacementbureau kopen?

Ben je op zoek naar een outplacementbureau waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen outplacementbureaus te koop aangeboden.

Outplacementbureau verkopen?

Outplacementbureau verkopen?

Heb je een outplacementbureau, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele outplacementbureaus verkocht!

Outplacementbureau waarderen?

Outplacementbureau waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!