Wellness/sauna kopen of verkopen

Gepubliceerd: 28 januari 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een wellness/sauna kopen of jouw wellness/sauna verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van wellness/sauna’s eruit ziet. Door het gunstig economische klimaat stijgt het aantal sauna’s en het aantal saunabezoeken. Maar eigenaren van een wellness moeten wel blijven vernieuwen om voldoende bezoekers ter trekken.

Jouw wellness/sauna verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers binnen één week.

Aantal overnames wellness/sauna's

Het is een feit dat het aantal sauna’s over de afgelopen jaren is toegenomen; inmiddels zijn er 4.040 sauna-gelegenheden in Nederland. Daarnaast nemen de grotere saunaketens steeds meer ‘kleinere’ sauna’s over om vooral op het gebied van schaalvergroting te profiteren, bijvoorbeeld door het bedingen van een lagere prijs bij inkoop.

Sauna kopen of verkopen

Wat is een wellness/sauna waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation). 

In de horeca, toerisme en recreatie, de sector waartoe wellness/sauna behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een wellness/sauna gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw wellness/sauna waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten & cijfers over wellness/sauna's

Een groeiende economie pakt gunstig uit voor sauna’s. De consument heeft meer te besteden om een gezondere levensstijl te realiseren. Naast de gezonde keuzes in voeding, neemt de populariteit in ontspanning ook toe. Dit is terug te zien in de groei van het aantal saunabezoeken in Nederland. Dat kan gevoelens van stress verminderen in een tijd waar de meeste mensen continue bereikbaar zijn.

Tussen 2010 en 2016 steeg het saunabezoek liefst met 42 procent naar 15,6 miljoen, volgens ABN Amro. In 2016-2017 bezocht één op de tien Nederlanders minimaal een keer per jaar de sauna. En vermoedelijk is dat bezoek in de economisch gunstige jaren daarna verder toegenomen voor deze conjunctuurgevoelige branche. 

In cijfers weergegeven zag het aantal wellness/sauna er in 2021 als volgt uit (CBS):

4.040 sauna’s, waarvan:

  • 3.500 sauna’s met een werkzaam persoon
  • 270 sauna’s met twee werkzame personen
  • 145 sauna’s met drie tot vijf werkzame personen
  • 75 sauna’s met vijf tot tien werkzame personen
  • 20 sauna’s met tien tot twintig werkzame personen
  • 20 sauna’s met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 sauna’s met vijftig tot honderd werkzame personen

Een wellness/sauna kopen? Bekijk het aanbod in Brookz

Trends en ontwikkelingen voor wellness/sauna's

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden wellness/sauna ook veel groei- en overnamekansen: 

#1 Gezondheid in bredere zin 
Jongere generaties hechten veel belang aan gezondheid in bredere zin. Kansrijk is daarom het aanbieden van extra wellness-activiteiten, zoals fitness, yoga, mindfulness en sportlessen, in combinatie met gezonde maaltijden. Daarnaast kunnen sauna’s ook groepsactiviteiten voor deze doelgroep inrichten. Dit kan ook de gemiddelde omzet per bezoeker, die de afgelopen jaren nauwelijks steeg, verhogen. 

#2 Langer verblijf aanbieden 
Voor de oudere doelgroep moeten sauna’s zich volgens het sectorrapport van ABN Amro richten op korte vakanties. Door overnachtingen te bieden, maken sauna’s langer verblijf aantrekkelijker. Bij deze doelgroep is de besteding hoger en zij gaan vaker op vakantie. Sauna’s kunnen inspelen op de wensen van deze doelgroep door comfort, gemak en gezonde en gevarieerd eten te bieden.

#3 Dynamische prijzen 
Om de korte verblijven te blijven stimuleren en ook op lange termijn een saunabezoek laagdrempelig te houden, is het belangrijk meer flexibiliteit te bieden in betaalmethoden. Zo zijn er al sauna-apps waarbij de bezoekers kan inchecken en bij het uitchecken het aantal minuten van verblijf afrekent. Ook dynamic pricing is een mogelijkheid voor betere spreiding van de drukte en het optimaliseren van de openingstijden. 


#4 Blijf vernieuwen 
De behoefte aan ontspanning bestaan, maar eigenaren van sauna’s moeten oppassen niet gemakzuchtig te worden. De groei in de afgelopen jaren was mede gedreven door de vele kortingsacties, maar om klanten op lange termijn te binden is vernieuwing van belang. Dit maakt hen ook meer weerbaar nu de economische groei in tempo vertraagt.

Wellness/sauna verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw wellness/sauna. Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele wellness/sauna succesvol gekocht en verkocht.

Wellness/sauna verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Wellness/sauna kopen?

Wellness/sauna kopen

Ben je op zoek naar een wellness/sauna waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen welnesscentra/sauna's te koop aangeboden.

Wellness/sauna verkopen?

Wellness/sauna verkopen

Heb je een wellness/sauna, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele wellnesscentra/sauna's verkocht!

Wellness/sauna waarderen?

Wellness/sauna waarderen

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!