Landbouwbedrijf verkopen?

Je wilt jouw landbouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van landbouwbedrijven eruit ziet. Deze sector is bezig met innoveren, zowel op het vlak van techniek als op het gebied van aanpassen aan de veranderende consumentenbehoefte.

Landbouwbedrijf verkopen

Aantal overnames landbouwbedrijven

Landbouw is een veelomvattend begrip, waar vele bedrijven onder vallen. Onder de cijfers voor landbouwbedrijven vallen alle ondernemers die zich richten op landbouw en jacht of de dienstverlening binnen deze branche.

["105", "110", "135", "75", "105", "125", "130", "140", "170", "105"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames landbouwbedrijven

["5,65", "5,55", "5,60", "5,60", "5,65", "5,60", "5,60", "5,55", "5,60", "5,60"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,00,", "5,20"]

Gem. EBITDA-multiple Agri & Food

Wat is een landbouwbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food, waartoe een landbouwbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,2 tot 6,0 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor landbouwbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden landbouwbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Biologische landbouw

  De vraag naar biologische producten zit in de lift. Dier-eigen gedrag en veeteelt zonder antibiotica om resistentie tegen te gaan: dat is waar het grotendeels om draait. De consument wil meer inzage en het liefst dierenleed tegengaan. Voor veel mensen in biologische voeding een tussenstap, voordat ze overstappen naar volledig plantaardig, aldus Rabobank.

 • 2
  Innovatie op het land

  Innoveren in de land- en akkerbouw: ABN Amro vertelt hoe dit in zijn werk gaat. Door te werken met automatische systemen en handige tools, zoals drones, GPS en sensoren.

 • 3
  Streekproducten

  De biologische boeren zijn hard op zoek naar neveninkomsten, omdat de omzet niet altijd meevalt. De boeren staan onder druk en dankzij de verkoop van boerderijproducten uit de streek, vergroten ze hun omzet. Denk ook aan een ander aanbod, zoals een boerencamping, boerengolf en koeknuffelen.

 • 4
  Big data

  De consument leeft bewuster en daardoor stijgt de vraag naar gezond eten; eten van het land. Door middel van technologie vergroot de consument de kennis, want social media, eHealth en continu in verbinding staan vergroot de mogelijkheden. Big data is de verbindende schakel, volgens ING.

Wat onze klanten zeggen