Landbouwbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 11 mei 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een landbouwbedrijf kopen of jouw landbouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van landbouwbedrijven eruit ziet. Deze sector is bezig met innoveren, zowel op het vlak van techniek als op het gebied van aanpassen aan de veranderende consumentenbehoefte. 

Jouw landbouwbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames landbouwbedrijven

Landbouw is een veelomvattend begrip, waar vele bedrijven onder vallen. Onder de cijfers voor landbouwbedrijven vallen alle ondernemers die zich richten op landbouw en jacht of de dienstverlening binnen deze branche. 

Landbouwbedrijf kopen of verkopen

Wat is een landbouwbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector agri en food, waartoe een landbouwbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 5,6. Dat betekent dat een landbouwbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 5,6 x EBITDA. De gemiddelde EBIDAT-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Agri en food

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw landbouwbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over landbouwbedrijven

Nederland behoort tot de top van ‘s werelds grootste landbouwexporteurs en daarom zijn er landbouwbedrijven in overvloed. Ruim de helft bestaat uit eenpitters. 

In cijfers weergegeven zag het aantal landbouwbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

75.885 landbouwbedrijven, waarvan:

  • 37.925 landbouwbedrijven met een werkzaam persoon
  • 20.835 landbouwbedrijven met twee werkzame personen
  • 11.635 landbouwbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 3.600 landbouwbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 1.145 landbouwbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 575 landbouwbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 115 landbouwbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een landbouwbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor landbouwbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden landbouwbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Biologische landbouw
De vraag naar biologische producten zit in de lift. Dier-eigen gedrag en veeteelt zonder antibiotica om resistentie tegen te gaan: dat is waar het grotendeels om draait. De consument wil meer inzage en het liefst dierenleed tegengaan. Voor veel mensen in biologische voeding een tussenstap, voordat ze overstappen naar volledig plantaardig, aldus Rabobank.

#2 Innovatie op het land
Innoveren in de land- en akkerbouw: ABN Amro vertelt hoe dit in zijn werk gaat. Door te werken met automatische systemen en handige tools, zoals drones, GPS en sensoren. 

#3 Streekproducten
De biologische boeren zijn hard op zoek naar neveninkomsten, omdat de omzet niet altijd meevalt. De boeren staan onder druk en dankzij de verkoop van boerderijproducten uit de streek, vergroten ze hun omzet. Denk ook aan een ander aanbod, zoals een boerencamping, boerengolf en koeknuffelen. 

#4 Big data
De consument leeft bewuster en daardoor stijgt de vraag naar gezond eten; eten van het land. Door middel van technologie vergroot de consument de kennis, want social media, eHealth en continu in verbinding staan vergroot de mogelijkheden. Big data is de verbindende schakel, volgens ING

Landbouwbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw landbouwbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele landbouwbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Landbouwbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Landbouwbedrijf kopen?

Landbouwbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een landbouwbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen landbouwbedrijven te koop aangeboden.

Landbouwbedrijf verkopen?

Landbouwbedrijf verkopen?

Heb je een landbouwbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele landbouwbedrijven verkocht!

Landbouwbedrijf waarderen?

Landbouwbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!