Watersportbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 11 mei 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een watersportbedrijf kopen of jouw watersportbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van watersportbedrijven eruit ziet. 

Jouw watersportbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames watersportbedrijven

Het aantal consolidaties in de sportsector, en dan specifiek de watersport, is bezig aan een opmars. 

Watersportbedrijf kopen of verkopen

Wat is een watersportbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector horeca, toerisme en recreatie, waartoe een watersportbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een watersportbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Horeca, toerisme en recreatie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw watersportbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over watersportbedrijven

In ons waterland zal het absoluut geen verrassing zijn dat er hier een bovengemiddeld aantal watersportbedrijven gevestigd is. Echter, de consolidaties van het afgelopen jaar en opheffingen ten gevolge van de pandemie, heeft het aantal watersportbedrijven in een jaar met 17% doen afnemen.

In cijfers weergegeven zag het aantal watersportbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

360 watersportbedrijven, waarvan:

  • 325 watersportbedrijven met een werkzaam persoon
  • 20 watersportbedrijven met twee werkzame personen
  • 10 watersportbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 5 watersportbedrijven met vijf tot tien werkzame personen

Een watersportbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor watersportbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden watersportbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Sport in combinatie met ontspanning
Watersport wordt steeds meer gezien als een vorm van ontspanning, naast dat het ook een sport is. Heerlijk dobberen op het water, terwijl rust wordt afgewisseld met activiteit. 

#2 Staycation
Vakantie in eigen tuin of in ieder geval lokaal: het is al jaren een trend onder de steeds bewuster wordende consument. Volgens ABN Amro zal de watersportsector opleven, omdat mensen regionaal op vakantie gaan en zich te buiten doen aan activiteiten in de natuur en op het water. 

#3 Watersporten met vleugels
Letterlijk het watersporten naar een hoger niveau tillen, dat is een trend. Kitesurfen verandert in kitefoilen en jetski’s transformeren in foilende elektrische jetboards. 

#4 Deelboten
Een eigen boot lijkt geen droom meer voor de meeste mensen, omdat we geen tijd willen besteden aan onderhoud. Veel vaker worden boten daarom gehuurd voor een dagje uit of lenen mensen de boot van een vriend, familielid of kennis. Dat betekent minder verkoop van nieuwe boten, maar wel meer vraag naar huurboten. 

Watersportbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw watersportbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele watersportbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Watersportbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Watersportbedrijf kopen?

Watersportbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een watersportbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen watersportbedrijven te koop aangeboden.

Watersportbedrijf verkopen?

Watersportbedrijf verkopen?

Heb je een watersportbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele watersportbedrijven verkocht!

Watersportbedrijf waarderen?

Watersportbedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!