Kookwinkel verkopen?

Je wilt jouw kookwinkel verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van kookwinkels eruit ziet. Home dining, plantaardiger eten en digitalisering biedt kansen voor kookwinkels om hun fysieke winkel een boost te geven in deze digitale tijd. 

Kookwinkel verkopen

Aantal overnames kookwinkels

Het aantal consolidaties van kookwinkels nam in 2021 een vlucht met 70 succesvolle fusies en overnames. 

["50", "45", "55", "40", "50", "60", "55", "70", "85", "50"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames winkels in overige huishoudwaren (CBS)

["3,65", "3,60", "3,55", "3,50", "3,25", "3,05", "2,95", "3,05", "2,80", "2,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["3,50", "2,30"]

Gem. EBITDA-multiple Detailhandel

Wat is een kookwinkel waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de detailhandel, de sector waartoe kookwinkels behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor kookwinkels

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden kookwinkels ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Plantaardig

  Langzaam maar zeker wordt plantaardig eten mainstream. Want naast de vele gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet, lijkt deze leefstijl ook een flinke impact te kunnen maken op de ambitie voor een betere wereld. Kookwinkels kunnen hierop inspelen door hun assortiment meer toe te spitsen op deze flexitariërs, vegetariërs en veganisten.

 • 2
  Van offline naar online

  Hoewel ambachtelijk zaken nog steeds veel fysieke bezoekers trekken, is het voor kookwinkels onvermijdelijk om een online tak op te richten. Want dat is dé manier om je doelgroep te bereiken. Hoe doe je dat? Door een ijzersterke contentstrategie, aldus Rabobank.

 • 3
  Home dining

  Eén op de vijf mensen investeerde tijd in het verbeteren van hun kookskills, aldus The Grocer. En hoewel dit volledig te danken was aan de lockdowns, lijkt luxe thuisdineren met betere skills en mooie gedekte tafels een trend die voorlopig gaat doorzetten. Zeker met de torenhoge prijzen in restaurants is home dining here to stay

Wat onze klanten zeggen