Blog

Verschil tussen EBIT en EBITDA

We zien in de praktijk dat de termen 'EBIT' en 'EBITDA' in het MKB vaak willekeurig worden gebruikt, maar is wel degelijk een verschil.

Blog

Financieringen ten tijde van corona

Corona, of pandemieën in het algemeen, zal nog vele jaren onderdeel uitmaken van de beoordeling van het risicoprofiel van de onderneming.

Categorieën

Blog

Financieel sturen in een snel veranderende omgeving

Werkkapitaalbeheersing zou een vast onderdeel moeten zijn voor een onderneming in haar streven om financieel optimaal te opereren.

Blog

Coronavirus: problemen en mogelijkheden

Voor ondernemers is het nu cruciaal om actie te ondernemen ten aanzien van die zaken die men zelf in de hand heeft: liquiditeitenbeheer, nauw contact met de belangrijkste debiteuren en crediteuren en niet in de laatste plaats met de financier.

Blog

Het succesvol aanvragen van een bancaire overnamefinanciering

Om een bedrijf aan te kunnen koper heeft een ondernemer of investeerder in veel gevallen bancaire financiering nodig. Een zogenaamde acquisitiefinanciering is een speciaal ‘beestje’ en kent vaak een speciale juridische structurering.

Blog

Verantwoord stapelen van bedrijfsfinanciering

Het midden- en kleinbedrijf wordt overspoeld door alternatieve geldverstrekkers. Daarmee is het ophalen van financiering vaak een grote puzzel geworden waarbij meerdere partijen op elkaar worden gestapeld. ‘Bedrijfsfinanciering is echt een vak geworden.’

 


Wat zijn de aandachtspunten bij een dealstructuur?

Financiering

De wijze waarop een bedrijfsovername wordt gefinancierd, wordt de dealstructuur genoemd. De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Wat staat er in een financieringsmemorandum?

Financiering

Voor een bankfinanciering is een onderbouwd financieringsmemorandum een must. Deze zaken moeten in een financieringsmemorandum staan.

Hoe beoordeelt de bank uw financieringsaanvraag?

Financiering

Aanvragen van bankfinanciering is vaak een onvoorspelbaar traject. In dit artikel ziet u hoe de bank naar uw financieringsaanvraag kijkt.

Vendor loan: hoe krijg ik mijn geld terug?

Financiering

Om een goede verkoopprijs te realiseren zijn verkopers bereid een vendor loan aan te gaan. Daardoor kan de koper meer betalen.

De tucht van financiële convenanten

Financiering

Over financiële convenanten moet niet te lichtvaardig worden gedacht, omdat zij vaak een dwingend karakter hebben voor de ondernemer. Maar een convenant biedt ook een goede kans op waardecreatie.

Structuur van het garantievermogen: achtergestelde leningen

Financiering

De laatste tijd heb ik een paar keer gezien dat het eigen vermogen van de werkmaatschappij in de vorm van dividend wordt uitgekeerd aan de personal holding, en vervolgens weer wordt terug geleend aan diezelfde werkmaatschappij.