Investeren

U bent professioneel investeerder of u heeft uw bedrijf verkocht en wilt een gedeelte van de opbrengst weer investeren in een of meerdere bedrijven. Daarbij heeft u niet de ambitie de dagelijkse leiding te voeren van het bedrijf, maar wel op afstand betrokken te zijn. Indien nodig staat u de directie van het bedrijf bij met uw kennis, ervaring en netwerk. Via Brookz zijn veel bedrijven op zoek naar personen zoals u.

Floris Hoedjes

020 - 303 87 30


Word vandaag nog lid!

Probeer Brookz 1 maand gratis, en start uw ondernemings-avontuur

Veelgestelde vragen

Welke proposities zijn voor mij interessant?

Het aantal bedrijven om in te investeren is eindeloos. Om ervoor te zorgen dat u enigszins gestructureerd aan de slag gaat, is het verstandig om voor u zelf eerst een aantal vragen te beantwoorden. In welke sectoren ben u geïnteresseerd? Hoeveel geld wilt u investeren? Hoeveel kennis en expertise neemt u zelf mee? En wilt u in uw eentje investeren of toch liever met andere investeerders? Aan de hand van deze criteria komt u tot een persoonlijk investeringsprofiel en heeft u al een scherper beeld van welke proposities voor u interessant kunnen zijn.

Waar vind ik goede dealflow?

Een bekend gezegde is: 'Je moet vele kikkers kussen om de prins te ontmoeten.' En zo is het ook met het vinden van interessante investeringsproposities. Zorg er allereerst voor dat uw investeringsprofiel bij zoveel mogelijke relevante personen bekend is: accountants, bankiers, notarissen en fiscaal adviseurs. Bezoek bijeenkomsten waar ondernemers zich presenteren. Zoek op Brookz naar participaties en plaats zelf een zoekprofiel waarin u aangeeft in welke bedrijven u geïnteresseerd bent. Werk ook aan uw eigen zichtbaarheid, door bijvoorbeeld te spreken op bijeenkomsten voor ondernemers. Investeren is gewoon hard werken, de parels worden u echt niet op een presenteerblaadje aangeboden.

Waar moet ik op letten als ik in een bedrijf ga participeren?

Ervaren investeerders zeggen altijd dat het bij investeren om drie zaken gaat: management, management en management. Het blijkt keer op keer dat het succes van een bedrijf wordt bepaalt door de kwaliteit van het management. In een tijd waarin markten en technologie razendsnel veranderen is het management, in casu de ondernemer, meestal doorslaggevend voor het succes van het bedrijf. Liever een goede ondernemer in een moeilijke markt dan een slechte ondernemer in een snel groeiende markt. De man is belangrijker dan het plan.

Hoe waardeer ik een participatie?

Om mee te beginnen: waarderen is een kunst, geen exacte wetenschap. Bij bestaande bedrijven kunnen de reguliere waarderingsmethoden (discounted cashflow, multiples) worden ingezet om tot een startpunt van onderhandelingen te komen. Bij start-ups zal het vaker om gut feeling en waardering op basis van ervaring gaan. Belangrijk issue om mee te nemen is: wat is de exit-strategie? Want u heeft uiteindelijk niets aan een aandeel in een bedrijf waarvan de eigenaar niet wil verkopen of een aandeel in een zombieonderneming: een bedrijf dat kan overleven maar door niemand wil worden gekocht.

Het investeringsproces

Dit zijn uw stappen naar een succesvolle investering

 1. Oriënteren en geïnformeerd worden

  (zie Brookz kennisbank)

 2. Zoeken en gevonden worden bij Brookz

  (anoniem indien gewenst)

 3. Kennismaken met de wederpartij

  (Na tekenen van geheimhouding verklaring)

 4. Waarde van het bedrijf vaststellen

  (o.b.v. resultaten en toekomstverwachting)

 5. Contractuele overeenkomst vaststellen en ondertekenen
 6. U heeft een succesvolle investering gerealiseerd

Wat ondernemers van Brookz vinden

Kees de Jong, NLgroeit

"Via het Brookz-netwerk kom ik regelmatig in contact met interessante partijen om over te nemen of in te participeren."

Alex Cauberg, GreenDelta

"Deze online dealomgeving werkt effectief bij onze continue search naar interessante overnamekandidaten."

Waarom Brookz?

€ 199

6 maanden

 

Direct contact met kopers en verkopers 
Onbeperkt reageren op alle profielen 

Uw eigen profiel op Brookz.nl 
Maak concreet wat u zoekt of aanbiedt
en wordt gevonden

30% korting op een 
uitgebreide bedrijfswaardering

 

Brookz Investeerderspakket

Met het Brookz Investeerderspakket heeft u volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kunt u direct reageren op bedrijven die u interessant vindt. Daarnaast kunt u ook zelf door verkopende ondernemers of hun adviseurs gevonden worden door middel van uw eigen persoonlijke zoekprofiel. U blijft daarbij anoniem zolang u dat wenst.