Verpleeghuis kopen of verkopen

Gepubliceerd: 3 juni 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een verpleeghuis kopen of jouw verpleeghuis verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van verpleeghuizen eruit ziet. Verpleeghuizen bieden grootschalige huisvesting voor senioren, die verpleging of verzorging nodig hebben, maar niet in het ziekenhuis hoeven te verblijven. 

Jouw verpleeghuis verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames verpleeghuizen

Gezonde senioren willen lang thuisblijven, maar desondanks blijft de vraag naar verpleeghuizen stijgen. De vraag is groter dan het aanbod en dit zal de komende jaren alleen maar een meer prangende situatie worden. 

Verpleeghuis kopen of verkopen

Wat is een verpleeghuis waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg & farmacie, waartoe een verpleeghuis behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 6,30. Dat betekent dat een verpleeghuis gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,30 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Gezondheidszorg en farmacie

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw verpleeghuis waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over verpleeghuizen

Er zijn vele kleinschalige woonvormen in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met kleine teams zichtbaar zijn. 

In cijfers weergegeven zag het aantal verpleeghuizen er in 2021 als volgt uit (CBS):

365 verpleeghuizen, waarvan:

  • 175 verpleeghuizen met een werkzaam persoon
  • 15 verpleeghuizen met twee werkzame personen
  • 10 verpleeghuizen met drie tot vijf werkzame personen
  • 5 verpleeghuizen met vijf tot tien werkzame personen
  • 20 verpleeghuizen met tien tot twintig werkzame personen
  • 15 verpleeghuizen met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 10 verpleeghuizen met vijftig tot honderd werkzame personen

Een verpleeghuis kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor verpleeghuizen

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden verpleeghuizen ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Diversiteit kleurt de zorg
Het aantal ouderen neemt toe, maar niet alleen autochtone senioren zoeken een veilig onderkomen voor hun oude dag. Ook migranten willen een plek in een verpleeghuis, wanneer thuis blijven wonen niet langer een mogelijkheid is. Voor organisaties en ondernemers in deze branche is dit een nieuwe uitdaging, want er moeten dus ook medewerkers zijn die én de zorg kunnen verlenen, maar ook op de hoogte zijn van de culturele gebruiken en de taal spreken, aldus het Ministerie van Volksgezondheid.

#2 Gepersonaliseerde verzorging
Niemand is gelijk en juist in de zorg is dit een struikelblok, waarbij personalized healthcare uitkomst kan bieden. Ziekte is niet langer het uitgangspunt, maar gezondheid. Wat heeft een patiënt nodig om de beste versie van zichzelf te worden? 

#3 Tekort aan duurzame seniorenwoningen
Duurzame woningen waar senioren zelfstandig kunnen worden en zorg kunnen inkopen naar behoefte; dat is de nieuwe vorm van kleinschalige verpleeghuizen. Dit vergt wat van het zorgpersoneel en de bezetting, want er is niet beslist 24/7 zorg nodig, maar het moet wel op oproep beschikbaar zijn, aldus Rabobank.

Verpleeghuis verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw verpleeghuis? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verpleeghuizen succesvol gekocht en verkocht.

Verpleeghuis verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Verpleeghuis kopen?

Verpleeghuis kopen?

Ben je op zoek naar een verpleeghuis waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen verpleeghuizen te koop aangeboden.

Verpleeghuis verkopen?

Verpleeghuis verkopen?

Heb je een verpleeghuis, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele verpleeghuizen verkocht!

Verpleeghuis waarderen?

Verpleeghuis waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!