Groei door een bedrijf over te nemen

Je hebt een mooi bedrijf opgebouwd. Maar je hebt ambities en wil nog een volgende stap maken.

Het overnemen van een ander bedrijf is dan een slimme manier om snel verder te groeien.

type kopers

Groei-ondernemers

Groei-ondernemers, ook wel strategische kopers genoemd, zijn ondernemers die met hun bedrijf naast autonome omzetgroei ook een actieve overnamestrategie hebben om versneld te groeien. Dat heeft een aantal voordelen: je krijgt toegang tot nieuwe producten, diensten en kennis. Je kunt daardoor beter en sneller innoveren dan je concurrenten. En niet onbelangrijk; je krijgt door een overname nieuwe ingangen bij klanten.

aanmelden

  • 50.000+

    ondernemers,adviseurs en investeerders

  • 8.700+

    succesvolle transacties

Bedrijf kopen als groei-ondernemer

Grote bedrijven wisten het altijd al. Een onderneming laten groeien door acquisitie is sneller, goedkoper en vaak minder riskant dan op eigen kracht expanderen. Met de intrede van private equity in het MKB is de afgelopen tien jaar ook bij steeds meer ondernemers dit kwartje gevallen. Het overnemen van een of meerdere bedrijven kan de groei van de eigen onderneming spectaculair versnellen.

Een andere afweging is de make or buy-beslissing: gaat jezelf iets bouwen of neem je het over van een externe partij? Door iets te kopen wordt vaak een aanmerkelijke tijdwinst behaald.

Dit doen wij voor groei-ondernemers

Op Brookz vind je honderden bedrijven die momenteel actief te koop staan. Wil je als groei-ondernemer een bedrijf kopen, dan moet je vooral actief aan de slag. Je kan via ons platform op twee manieren een bedrijf kopen:

Alle bedrijven te koop

De eerste mogelijkheid is dat je reageert op een te koop staand bedrijf waar jij graag mee in contact komt. Dit kun je doen door een ‘Eenmalig reageren-account’ aan te maken. Daarna kun je direct in contact komen met de verkoper. Je kan ook een account afsluiten voor een half jaar tot een jaar. Hierdoor kun je onbeperkt reageren op alle bedrijven te koop waar jij meer over wil weten.

Een zoekprofiel plaatsen

De tweede mogelijkheid is dat je een (anoniem) zoekprofiel aanmaakt. Hierdoor kom je onder de aandacht bij zowel actieve als latente verkopers en kunnen ze ook met jou contact opnemen.

Veelgestelde vragen

Vele markten zijn verzadigd en autonoom groeien is moeilijk. Het acquireren van een bedrijf is de snelste en meest effectieve manier om zakelijk te groeien. In navolging van het grote bedrijfsleven zien we de laatste jaren ook steeds meer MKB-bedrijven met een succesvolle buy and build strategie. Daarbij kan het zowel om het vergroten van marktaandeel gaan als om nieuwe kennis, innovatie of klantgroepen. Een andere afweging is de make or buy-beslissing: gaat jezelf iets bouwen of neem je het over van een externe partij? Door iets te kopen wordt vaak een aanmerkelijke tijdwinst behaald.

De integratie van de verschillende bedrijven blijkt in de praktijk vaak een moeizaam en taai proces. Meest voorkomende oorzaak is het niet op elkaar aansluiten van de verschillende bedrijfsculturen. Dat is dan gelijk ook een van de belangrijkste aandachtspunten om van jouw overname een succes te maken. Daarnaast moet je je niet te snel rijk rekenen op de zogenaamde synergievoordelen. Deze voordelen worden van tevoren vaak te hoog ingeschat, wat leidt tot een te hoge overnameprijs die op redelijke termijn niet of nauwelijks is terug te verdienen.

De overname van een naaste concurrent kan een interessante stap zijn. Daarmee kun je vaak direct je eigen marktpositie versterken en een hogere korting bedingen bij een groter inkoopvolume. Toch heeft niet elke ondernemer zin om zijn bedrijf te verkopen aan de man of vrouw die hem jarenlang heeft dwarsgezeten. Je zult daarbij nog meer rekening moeten houden met de emoties die onvermijdelijk een rol zullen spelen. Maar als je erin slaagt om elkaar ondanks alle gevoeligheden te vinden, dan kan dit in de praktijk tot een mooie combinatie leiden.

De meeste strategische overnames zijn honderd procent overnames omdat anders de bedrijfsonderdelen niet in elkaar kunnen worden geschoven. De financiering zal vooral moeten worden opgetuigd door de kopende partij en zal bestaan uit eigen kasmiddelen, een bancaire lening en eventueel inbreng vanuit een participatiemaatschappij. Omdat cashflow en kostenbesparingen redelijk goed in kaart zijn te brengen zal de bank over het algemeen graag meegaan in dit soort transacties. Ga uit van een aflossingstermijn tussen de 3 en 5 jaar.

Meer vragen?

nick
Nick Jurgens
Brookz Helpdesk
+31 (0)20 - 303 87 30
Het proces in 6 stappen

Oriënteren

Vinden

Kennismaken

Valideren

Ondertekenen

Jij bent heb je bedrijf gekocht!

Premium pakket
6 maanden

Direct contact met kopers en verkopers 
Onbeperkt reageren op alle profielen 

·

Uw eigen profiel op Brookz.nl 
Maak concreet wat u zoekt of aanbiedt
en wordt gevonden

·

30% korting op een 
uitgebreide bedrijfswaardering

€ 249/6 maanden

Brookz Groei-pakket

Met het Brookz Groei-pakket heb je volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kun je direct reageren op bedrijven die je interessant vindt. Daarnaast kun je ook zelf door verkopende ondernemers of hun adviseurs gevonden worden door middel van je eigen persoonlijke zoekprofiel. Je blijft daarbij anoniem zolang je dat wenst.