Groei door een bedrijf over te nemen

U heeft een mooi bedrijf opgebouwd. Nu overweegt u een bedrijf over te gaan nemen.
Een goede keuze, want uit onderzoek blijkt dat u met een acquisitie veel nieuwe mogelijkheden creëert...

Groei-ondernemers

Dat zijn ondernemers en business managers met ambitie. Een actieve acquisitiestrategie geeft u de mogelijkheid versneld te groeien. U krijgt toegang tot nieuwe producten, diensten en kennis. U kunt daardoor beter en sneller innoveren dan uw concurrenten. En niet onbelangrijk; u krijgt door een overname nieuwe ingangen bij klanten. Bedrijf overnemen? Klik hier voor het overzicht van alle bedrijven te koop

Floris Hoedjes
020 - 303 87 30

Word vandaag nog lid!

Probeer Brookz 1 maand gratis, en start uw ondernemings avontuur

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik een bedrijf overnemen?
Vele markten zijn verzadigd en autonoom groeien is moeilijk. Het acquireren van een bedrijf is de snelste en meest effectieve manier om zakelijk te groeien. In navolging van het grote bedrijfsleven zien we de laatste jaren ook steeds meer MKB-bedrijven met een succesvolle buy and build strategie. Daarbij kan het zowel om het vergroten van marktaandeel gaan als om nieuwe kennis, innovatie of klantgroepen. Een andere afweging is de make or buy-beslissing: gaat u zelf iets bouwen of neemt u het over van externe partij? Door iets te kopen wordt vaak een aanmerkelijke tijdwinst behaald.
Waar moet ik op letten bij een strategische overname?
De integratie van de verschillende bedrijven blijkt in de praktijk vaak een moeizaam en taai proces. Meest voorkomende oorzaak is het niet op elkaar aansluiten van de verschillende bedrijfsculturen. Dat is dan gelijk ook een van de belangrijkste aandachtspunten om van uw overname een succes te maken. Daarnaast moet u zich niet te snel rijk rekenen op de zogenaamde synergievoordelen. Deze voordelen worden van tevoren vaak veel te hoog ingeschat wat leidt tot een te hoge overnameprijs die op redelijke termijn niet of nauwelijks is terug te verdienen.
Is het verstandig om een directe concurrent over te nemen?
Uw naaste concurrent kan een interessante overnameprooi zijn. Daarmee kunt u vaak direct uw eigen marktpositie versterken en een hogere korting bedingen bij een groter inkoopvolume. Toch heeft niet elke ondernemer zin om zijn bedrijf te verkopen aan de man of vrouw die hem jarenlang heeft dwarsgezeten. U zult daarbij nog meer rekening moeten houden met de emoties die onvermijdelijk een rol zullen spelen. Maar als u erin slaagt om elkaar ondanks alle gevoeligheden te vinden, dan kan dit in de praktijk tot een mooie combinatie leiden.
Hoe financier ik een strategische overname?
De meeste strategische overnames zijn honderd procent overnames omdat anders de bedrijfsonderdelen niet in elkaar kunnen worden geschoven. De financiering zal vooral moeten worden opgetuigd door de kopende partij en zal bestaan uit eigen kasmiddelen, een bancaire lening en eventueel inbreng vanuit een participatiemaatschappij. Omdat cashflow en kostenbesparingen redelijk goed in kaart zijn te brengen zal de bank over het algemeen graag meegaan in dit soort transacties. Ga uit van een aflossingstermijn tussen de 3 en 5 jaar.

Het acquisitieproces

Uw stappenplan voor bedrijfsovername

 1. Oriënteren en geïnformeerd worden
  (zie Brookz kennisbank 
 2. Zoeken en gevonden worden bij Brookz 
  (anoniem indien gewenst)
 3. Kennismaken met de wederpartij 
  (Na tekenen van geheimhouding verklaring) 
 4. Waarde van het bedrijf vaststellen 
  (o.b.v. resultaten en toekomstverwachting)
 5. Contractuele overeenkomst vaststellen en ondertekenen
 6. U bent eigenaar van het bedrijf!

Wat ondernemers van Brookz vinden

Mark Zwijnenburg, Blooming

"Brookz was als informatieplatform zeer nuttig waardoor ik snel een goede groep begeleiders kon samenstellen en beter voorbereid was"

Kees de Jong, NLgroeit

"Via het Brookz-netwerk kom ik regelmatig in contact met interessante partijen om over te nemen of in te participeren"

Waarom Brookz?

 • Grootste overnameplatform van Nederland
 • 20.000+ aangesloten kopers & verkopers
 • 2.300+ succesvolle transacties sinds 2007
 • Direct contact met koper en verkoper
 • 1 vaststaand bedrag, geen extra kosten
 • Inspirerende kennis en netwerkevents

Brookz Groei-pakket

Met het Brookz Groei-pakket heeft u volledig toegang tot het Brookz-netwerk en kunt u direct reageren op bedrijven die u interessant vindt. Daarnaast kunt u ook zelf door verkopende ondernemers of hun adviseurs gevonden worden door middel van uw eigen persoonlijke zoekprofiel. U blijft daarbij anoniem zolang u dat wenst.