Notariskantoor kopen of verkopen

Gepubliceerd: 12 april 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een notariskantoor kopen of jouw notariskantoor verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van notariskantoren eruit ziet. De notariële markt heeft een aantal jaar geleden een flinke dip doorgemaakt, maar is inmiddels weer up and running. Er is absoluut een tariefdruk aanwezig, maar onder andere door de vastgoedmarkt is er volop werk.

Jouw notariskantoor verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames notariskantoren

De samenleving juridiseert, maar de consument is mondiger. Voor exorbitant hoge honoraria is de concurrentie te happig, waardoor er spanningen heersen op de markt. Er worden veel huizen verkocht en steeds vaker bedrijven opgericht, maar door de komst van branchevreemde bedrijven is de concurrentie hoog en moeten de tarieven omlaag. 

Notariskantoor kopen of verkopen

Wat is een notariskantoor waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een notariskantoor behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,95. Dat betekent dat een notariskantoor gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,95 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Zakelijke dienstverlening

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw notariskantoor waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over notariskantoren

De samenleving wordt bijeengehouden door juridische kaders en dit gaat zeker niet veranderen. We zijn hierdoor ook meer gaan nadenken over het vastleggen van onze wensen en behoeftes, zowel bij leven als bij dood. 

In cijfers weergegeven zag het aantal notariskantoren er in 2021 als volgt uit (CBS):

1.325 notariskantoren, waarvan:

  • 610 notariskantoren met een werkzaam persoon
  • 35 notariskantoren met twee werkzame personen
  • 110 notariskantoren met drie tot vijf werkzame personen
  • 260 notariskantoren met vijf tot tien werkzame personen
  • 230 notariskantoren met tien tot twintig werkzame personen
  • 70 notariskantoren met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 5 notariskantoren met vijftig tot honderd werkzame personen

Een notariskantoor kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor notariskantoren

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden notariskantoren ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Aktes, notarissen en testamenten in de lift
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie publiceert jaarlijks de factsheets met betrekking tot de branche. Voor afgelopen jaar is er een stijging op alle fronten zichtbaar. Er passeerden maar liefst 50.000 meer aktes, er kwamen meer kandidaat-notarissen bij en het aantal testamenten steeg met 4% ten opzichte van een jaar eerder. 

#2 Woningmarkt blijft aantrekken
De woningmarkt lijkt haast onverwoestbaar. Met een constante vraag naar meer woningen en een gemiddelde vraagprijs die blijft stijgen, kan het voor de notarissen niet meer stuk. Volgens prognoses van Rabobank blijft de woningmarkt groeien en dit is zeker realiteit geworden, want volgens de KNB werden er ook dit jaar weer 7.000 meer hypotheekaktes getekend.  

#3 Transparantie door vergelijkingssites
Rabobank signaleert een trend inzake de digitalisering van de branche. Door de komst van vergelijkingssites en meer online dienstverlening is transparantie in de tarieven van de notaris noodzakelijk. Daarbij wordt de druk op de tarieven groter, want er is altijd een goedkoper kantoor in de regio te vinden. 

#4 Proactief maatwerk
Voor veel consumenten, en ondernemers, is de juridische wereld een vaag begrip. Het is te moeilijk en speelt zich te veel achter gesloten deuren af. Er wordt online veel ingezet op gestandaardiseerde dienstverlening, maar door proactief maatwerk te leveren liggen er kansen voor notariskantoren. Denk aan het geven van online voorlichtingssessies, ondernemersnetwerken bezoeken en actief zijn op social media, aldus ABN Amro.

Notariskantoor verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw notariskantoor? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele notariskantoren succesvol gekocht en verkocht.

Notariskantoor verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Notariskantoor kopen?

Notariskantoor kopen?

Ben je op zoek naar een notariskantoor waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen notariskantoren te koop aangeboden.

Notariskantoor verkopen?

Notariskantoor verkopen?

Heb je een notariskantoor, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele notariskantoren verkocht!

Notariskantoor waarderen?

Notariskantoor waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!