Montagebedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 2 juni 2021, geüpdatet: 12 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een montagebedrijf kopen of jouw montagebedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van montagebedrijven eruit ziet. Hoewel de bouw in zijn algemeen niet heel goed gaat, is er in de afbouwbranche werk in overvloed. 

Jouw montagebedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames montagebedrijven

Het aantal consolidaties onder montagebedrijven ligt precies in de lijn van het gemiddelde, als je kijkt naar de laatste tien jaar. 

Montagebedrijf kopen of verkopen

Wat is een montagebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw & installatietechniek, waartoe een montagebedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 4,00. Dat betekent dat een montagebedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 4,00 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Bouw en installatietechniek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw montagebedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over montagebedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon erg hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal montagebedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

57.805 montagebedrijven, waarvan:

  • 49.365 montagebedrijven met een werkzaam persoon
  • 4.670 montagebedrijven met twee werkzame personen
  • 1.845 montagebedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 1.125 montagebedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 515 montagebedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 220 montagebedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 35 montagebedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een montagebedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor montagebedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden montagebedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Toename in afbouwwerkzaamheden
Opknappen van badkamers, nieuwe vloeren, strakke wanden en plafondmontage: de consument is massaal aan het opknappen in en rond het huis. De woonruimte heeft de laatste paar jaar een dubbele functie gekregen, aangezien er veel wordt thuis gewerkt. Hierdoor is er meer vraag naar afbouwspecialisten en naar verwachting zal deze groei nog wel even doorzetten.

#2 Aanhoudend personeelstekort
In de bouw is sprake van een structureel personeelstekort, maar in de afbouwbranche is er een gigantisch tekort aan vakkrachten. Medewerkers in de bouw met een specialiteit, zoals tegelen, elektriciteit of wand- en plafondmontage. Naar verwachting is er een instroom nodig van ruim 6.000 voltijdbanen, aldus Technisch Bureau Afbouw. 

#3 Stijging grondstofprijzen
De grondstoffen, waaronder hout en staal, zijn fiks in prijs gestegen. Dit is nadelig voor afwerkbedrijven die gebruikmaken van de grondstoffen, terwijl de economie al een knauw heeft gehad, aldus ABN Amro.

Montagebedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw montagebedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele montagebedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Montagebedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Montagebedrijf kopen?

Montagebedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een montagebedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen montagebedrijven te koop aangeboden.

Montagebedrijf verkopen?

Montagebedrijf verkopen?

Heb je een montagebedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele montagebedrijven verkocht!

Montagebedrijf waarderen?

Montagebedrijf waarderen?

Met de nieuwe Brookz waarderingstool heb je binnen 15 minuten een onderbouwde waardering van jouw bedrijf die je kunt downloaden als PDF-rapport. Check nu!