Montagebedrijf verkopen?

Je wilt jouw montagebedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van montagebedrijven eruit ziet. Hoewel de bouw in zijn algemeen niet heel goed gaat, is er in de afbouwbranche werk in overvloed.

Montagebedrijf verkopen

Montagebedrijven op Brookz

Aantal overnames montagebedrijven

Het aantal consolidaties onder montagebedrijven ligt precies in de lijn van het gemiddelde, als je kijkt naar de laatste tien jaar.

["55", "65", "85", "60", "55", "75", "65", "70", "90", "55"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames montagebedrijven

["4,10", "4,15", "4,20", "4,15", "3,95", "3,95", "4,05", "4,00", "3,90", "4,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,90", "3,40"]

Gem. EBITDA-multiple Bouw & Installatietechniek

Wat is een montagebedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector bouw & installatietechniek, waartoe een montagebedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,4 tot 4,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor montagebedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden montagebedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Toename in afbouwwerkzaamheden

  Opknappen van badkamers, nieuwe vloeren, strakke wanden en plafondmontage: de consument is massaal aan het opknappen in en rond het huis. De woonruimte heeft de laatste paar jaar een dubbele functie gekregen, aangezien er veel wordt thuis gewerkt. Hierdoor is er meer vraag naar afbouwspecialisten en naar verwachting zal deze groei nog wel even doorzetten.

 • 2
  Aanhoudend personeelstekort

  In de bouw is sprake van een structureel personeelstekort, maar in de afbouwbranche is er een gigantisch tekort aan vakkrachten. Medewerkers in de bouw met een specialiteit, zoals tegelen, elektriciteit of wand- en plafondmontage. Naar verwachting is er een instroom nodig van ruim 6.000 voltijdbanen, aldus Technisch Bureau Afbouw.

 • 3
  Stijging grondstofprijzen

  De grondstoffen, waaronder hout en staal, zijn fiks in prijs gestegen. Dit is nadelig voor afwerkbedrijven die gebruikmaken van de grondstoffen, terwijl de economie al een knauw heeft gehad, aldus ABN Amro.

Wat onze klanten zeggen