Stallingbedrijf kopen of verkopen

Gepubliceerd: 9 juli 2021, geüpdatet: 16 mei 2022, Wietze Willem Mulder

Je wilt een stallingbedrijf kopen of jouw stallingbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van stallingsbedrijven eruit ziet. 

Jouw stallingbedrijf verkopen? Bereik 35.000 potentiële kopers in één week. 

Aantal overnames stallingsbedrijven

Al enkele jaren zit de branche in de lift en naar verwachting zal deze groei aanhouden.

Stallingbedrijf kopen of verkopen

Wat is een stallingbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, transport en logistiek, waartoe een stallingbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,6. Dat betekent dat een stallingbedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,6 x EBITDA. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,85.

EBITDA-multiple Automotive, transport en logistiek

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Jouw stallingbedrijf waarderen? Doe hier de berekening.

Feiten en cijfers over stallingsbedrijven

Er zijn jaarlijks vele starters op de markt, en kleinschalige organisaties, waardoor het aantal bedrijven met één werkzaam persoon relatief hoog ligt. 

In cijfers weergegeven zag het aantal stallingsbedrijven er in 2021 als volgt uit (CBS):

10.230 stallingsbedrijven, waarvan:

  • 7.240 stallingsbedrijven met een werkzaam persoon
  • 910 stallingsbedrijven met twee werkzame personen
  • 520 stallingsbedrijven met drie tot vijf werkzame personen
  • 525 stallingsbedrijven met vijf tot tien werkzame personen
  • 375 stallingsbedrijven met tien tot twintig werkzame personen
  • 340 stallingsbedrijven met twintig tot vijftig werkzame personen
  • 150 stallingsbedrijven met vijftig tot honderd werkzame personen

Een stallingbedrijf kopen? Bekijk het aanbod op Brookz.

Trends en ontwikkelingen voor stallingsbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden stallingsbedrijven ook veel groei- en overnamekansen:

#1 Digitalisering
Opslag bij stallingsbedrijven is voor fervent vakantiegangers al jarenlang een uitkomst. Nadeel is echter dat als je dan even impulsief een weekje er tussenuit wilt, dat je dan voor een dichte deur staat te wachten bij de stalling. Dankzij digitalisering kan dit verleden tijd zijn, want dan is het in- en uitchecken wanneer het de consument uitkomt. Ook het handje-contantje verdwijnt dan naar de achtergrond, wat voor beide partijen de zaak eenvoudiger maakt.  

#2 Gedeeld eigendom
Steeds meer mensen zien minder nut in het bezitten van een eigen auto, caravan of boot. Zij kiezen eerder voor gedeeld eigendom of huur. Hierdoor kan het aantal benodigde stallingsplekken in de toekomst mogelijk ook afnemen. 

Stallingbedrijf verkopen?

Ben je op zoek naar een partner, investeerder of opvolger voor jouw stallingbedrijf? Plaats dan een anoniem profiel van jouw onderneming op Brookz en kom onder de aandacht bij meer dan 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele stallingsbedrijven succesvol gekocht en verkocht.

Stallingbedrijf verkopen

Wietze Willem Mulder
Wietze Willem Mulder, Brookz

Wietze Willem Mulder is Content Manager bij Brookz. Hij studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim en schreef voor zakelijke titels als FEM Business, Sprout, De Ondernemer en Management Team. Tevens is hij co-auteur van de handboeken Hoe koop ik een bedrijf? en Hoe verkoop ik mijn bedrijf?.

Sectormonitor Automotive, transport & logistiek

Vul je gegevens in en ontvang het volledige rapport over de sector Automotive, Transport & Logistiek in je inbox!

Stallingbedrijf kopen?

Stallingbedrijf kopen?

Ben je op zoek naar een stallingbedrijf waarin je wilt investeren of die je (gedeeltelijk) wil overnemen? Op Brookz staan tientallen stallingbedrijven te koop aangeboden.

Stallingbedrijf verkopen?

Stallingbedrijf verkopen?

Heb je een stallingbedrijf, maar ben je op zoek naar een investeerder, partner of opvolger? Breng jouw bedrijf op Brookz anoniem onder de aandacht bij ruim 35.000 potentiële kopers. Via Brookz zijn al vele stallingbedrijven verkocht!