Stallingbedrijf verkopen?

Je wilt jouw stallingbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van stallingsbedrijven eruit ziet.

Stallingbedrijf verkopen

Aantal overnames stallingsbedrijven

Al enkele jaren zit de branche in de lift en naar verwachting zal deze groei aanhouden.

["55", "60", "85", "50", "75", "90", "80", "90", "105", "55"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames stallingsbedrijven

["3,65", "3,85", "3,85", "3,85", "3,60", "3,60", "3,60", "3,60", "3,70", "3,80"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["4,20", "3,30"]

Gem. EBITDA-multiple Automotive, Transport & Logistiek

Wat is een stallingbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector automotive, transport en logistiek, waartoe een stallingbedrijf behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 3,3 tot 4,2 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor expediteurs

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden expediteurs ook veel groei- en overnamekansen:

  • 1
    Digitalisering

    Opslag bij stallingsbedrijven is voor fervent vakantiegangers al jarenlang een uitkomst. Nadeel is echter dat als je dan even impulsief een weekje er tussenuit wilt, dat je dan voor een dichte deur staat te wachten bij de stalling. Dankzij digitalisering kan dit verleden tijd zijn, want dan is het in- en uitchecken wanneer het de consument uitkomt. Ook het handje-contantje verdwijnt dan naar de achtergrond, wat voor beide partijen de zaak eenvoudiger maakt.

  • 2
    Gedeeld eigendom

    Steeds meer mensen zien minder nut in het bezitten van een eigen auto, caravan of boot. Zij kiezen eerder voor gedeeld eigendom of huur. Hierdoor kan het aantal benodigde stallingsplekken in de toekomst mogelijk ook afnemen.

Wat onze klanten zeggen