Kliniek/praktijk verkopen?

Je wilt jouw kliniek verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van klinieken eruitziet. De zorg, en dan met name de medisch specialistische zorg, is in beweging. Personeelstekorten, specialistische behandelingen en bewustwording zorgen ervoor dat het aantal particuliere klinieken de laatste jaren toeneemt.

Kliniek/praktijk verkopen

Aantal overnames klinieken/praktijken

Het landschap van medisch specialistische zorg is in beweging en dat zorgt voor meer consolidaties op de fusie en overnamemarkt. Het aantal fusies en overnames van klinieken/praktijken bereikte in 2021 en 2022 een hoogtepunt.

["65", "45", "65", "50", "45", "45", "55", "75", "75", "40"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames klinieken/praktijken

["6,00", "6,05", "6,05", "6,05", "6,15", "6,25", "6,30", "6,30", "6,15", "6,10"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["6,90", "5,30"]

Gem. EBITDA-multiple Gezondheidszorg & farmacie

Wat is een klinieken/praktijken waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de sector gezondheidszorg en farmacie - waartoe een kliniek behoort – wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 5,3 tot 6,9 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor klinieken/praktijken

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden klinieken/praktijken ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  One size fits nobody

  De uniforme aanpak in de gezondheidszorg verliest terrein een privéklinieken die specialistische en gepersonaliseerde zorg verleden. Door technologische ontwikkelingen in de genomica en AI weten zorgaanbieders steeds meer over individuele behoeften van patiënten. De behandelplannen worden specifieker en beter afgepast op de unieke patiënt.

 • 2
  Cybersecurity

  Elektronische patiëntendossiers maken het zorgaanbieders en patiënten eenvoudiger om sneller zorg te verlenen en te krijgen. Maar deze digitale gezondheidsdossiers leveren wel een groot risico voor cybersecurity. Hoe zorg je ervoor dat deze zeer persoonlijke gegevens veilig zijn tegen hackers en hoe ga je om met beveiligingslekken.

 • 3
  Tele-gezondheid

  Gezondheidscheck op afstand winnen aan populariteit, meldt het CBS. En hoewel deze mogelijkheid niet voor alle behandelingen geschikt is, wordt het bereik van klinieken veel groter. Want voor sommige zeldzame ziektes kunnen patiënten op deze manier toch die befaamde arts aan de andere kant van de wereld consulteren, terwijl hiervoor eerder een gigantische crowdfunding en logistieke operatie aan vooraf moest gaan. Als kliniek ontkom je niet aan het aanbieden van tele-health consulten.

Wat onze klanten zeggen