Scheepvaartbouwbedrijf verkopen?

Je wilt jouw scheepvaartbouwbedrijf verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van scheepvaartbouwbedrijven eruit ziet. Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van scheepvaartbouw. Maar ook deze sector gaat gebukt onder personeelstekort, grondstoffenbeperkingen en verduurzamingstrends. 

Scheepvaartbouwbedrijf verkopen

Aantal overnames scheepvaartbouwbedrijf

Het aantal fusies en overnames in de scheepvaartbouw is laag en al jaren stabiel. 

["5", "10", "10", "15", "10", "10", "5" ,"10", "20", "5"]

["14", "15", "16", "17", "18", "19", "20", "21", "'22", "'23"]

Aantal fusies en overnames scheepvaartbouwbedrijf

["5,30", "5,35", "5,35", "5,40", "5,40", "5,25", "5,25", "5,35", "5,00", "5,00"]

["‘14", "‘15", "‘16", "‘17", "‘18", "‘19", "‘20", "‘21", "'22", "'23"]

["5,50", "4,50"]

Gem. EBITDA-multiple Industrie & productie

Wat is een scheepvaartbouwbedrijf waard?

Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

In de industrie & productie, de sector waartoe scheepvaartbouwbedrijven behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.

Bedrijfswaardering

De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).

Doe de berekening
Wat is Brookz? En waarvoor kun je het gebruiken?
Start met de verkoop van je bedrijf
Trends en ontwikkelingen voor scheepvaartbouwbedrijven

Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de scheepvaartbouwbedrijfbranche ook veel groei- en overnamekansen:

 • 1
  Duurzame scheepvaart

  Verduurzaming is in alle sectoren een uitdaging en voor de scheepvaart houdt dit een besparing op de CO2-uitstoot met minstens 70% in ten opzichte van 2008. Deze verduurzaming moet door de hele supply chain worden doorgevoerd, wil dit doel uberhaupt gehaald worden. Van duurzame grondstoffen, lokale productie en nieuwe productiemethoden: de scheepvaartbouw ontkomt aan een flinke verduurzamingsslag.

 • 2
  Supplies

  Doorlooptijden van scheepvaartbouwprojecten lopen uit de hand door de situatie op de grondstoffenmarkt van hout, metaal en kunststof. Scheepvaartbouwers verkeren daardoor in een spagaat tussen het wel of niet aannemen van nieuwe projecten. Het doen van bindende aanbiedingen is in ieder geval voorlopig een luxe die op geen enkele markt te vinden is. 

 • 3
  Personeelstekort

  Wereldwijd is er geen scheepswerf ter wereld die kan tippen aan het Nederlandse vakmanschap. En dat is ook precies waar nu de schoen knelt. Met oplopende personeelstekorten is het buitengewoon lastig om aan gekwalificeerd personeel te komen. Inhouse opleiding of automatiseren waar mogelijk moet dit probleem op de korte termijn oplossen.

Wat onze klanten zeggen